Etlik piliçlerde civciv kalitesi ve yemde yağ kaynağı olarak orta zincirli yağ asidi kullanımının büyüme performansı ve karkas kalitesine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Mevcut çalışmada, kuluçka çıkışı sonrası kalite sınıflandırmasına tabi tutularak düşük ve yüksek kalite grubuna ayrılan civcivlerin rasyonlarında yağ kaynağı olarak orta zincirli yağ asidi kullanımının 35 günlük besi sonunda performans ve karkas parametreleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Kuluçkadan çıkış sonrası denemeye alınan civcivler, önce cinsiyetlerine göre ayrılıp sonrasında yüksek ve düşük kaliteli olmak üzere sınıflandırılarak iki muamele grubuna ayrılmıştır. Her muamele grubu, kontrol ve orta zincirli yağ asitleri alan iki alt gruba ayrılarak toplamda dört muamele grubu oluşturulmuştur. Denemede, oluşturulan her muamele grubun 5 tekerrürü ve her tekerrüründe de 40 (20 erkek, 20 dişi) civcivin olduğu toplamda 800 civciv kullanılmıştır. Civcivlere yem ve su serbest olarak verilmiştir. Civcivlerin canlı ağırlık kazancı, yemden yararlanma oranı, yem tüketimleri ve ölüm oranları belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, deneme başı canlı ağırlığı ve 21.gün canlı ağırlık kazancı civciv kalitesinden ve rasyonda orta zincirli yağ asit kullanımından etkilenmiştir (P<0.05). Deneme sonu itibarıyla grupların canlı ağırlık kazançları ve yemden yararlanma oranları arasında önemli bir fark bulunmazken (P>0.05), yem tüketimi yüksek kaliteli civcivlerde daha yüksek (P<0.05) bulunmuştur. Deneme sonunda ölüm oranı düşük kaliteli civcivlerde daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). İstatistiki olarak erkek cinsiyetteki civcivlerde, kesim ağırlığı, civciv kalitesinden ve rasyonda orta zincirli yağ asit kullanımından etkilenirken, dişi civcivlerde karkas randımanı etkilenmiştir (P<0.05). The present study was conducted to determine effects of medium chain fatty acids feeding broiler chicks classified low and high quality after hatching during 35 days fatteining period. Experimental chicks after hatching, were divided according to their gender and then divided into two quality groups as high and low . Each quality group was then divided into 2 feeding groups receiving control (soya oil) or middle chain fatty acids. Thus four treatment groups were obtained. In the experiment, total 800 chicken were used, which consisted of 5 replicates of each treatment group and consisted of 40 chicks (20 male, 20 female) of each. Feed and water were given to the chicks as ad libitum. The chicks were subjected to weekly weighing to calculate live weight gain, feed consumption, feed conversion rate and mortality. The results of the study showed that initial live weight was affected by chick quality (P<0.05). End of the experiment all groups exhibited similar growth performance as no significant differences for weight gain and feed conversation rate (P>0.05) were obtained, however, feed consumption was higher in high quality chicks (P<0.05). At the end of the experiment, it was found that there was a higher mortality rate among the low quality chicks (P <0.05). Slaughter weight of chicks were effected by gender, chick quality and dietary oil sources, while carcass yield was affected only by gender (P <0.05).
Collections