Türkiye defne (Laurus nobilis l.) populasyonlarının uçucu yağ bileşenleri ve antioksidan aktiviteleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Bu çalışmada, Ordu, İzmir, Hatay illerinde doğal olarak yetişen Laurus nobilis L. yaprak ve meyve örneklerinin çeşitli çözgen ekstraksiyonu sonrasında elde edilen ekstraktların antioksidan aktiviteleri ile toplam fenolik ve flavonoid madde miktarları incelenmiş ve yaprak örnekleri uçucu yağ analizleri yapılmış olup, fitokimyasal bileşenler toplanma zaman, yöre, mevsimsel ve coğrafi konum farklılıkları gözetilerek tartışılmıştır.Materyal ve Metot: Defne yaprak örnekleri üç farklı zaman ve ilden meyve örnekleri ise, aralık ayında temin edilip, çeşitli çözgenler kullanılarak ekstrakları hazırlanmıştır. Ekstraktların serbest radikal giderme aktivitesi DPPH radikali kullanılarak Blois, indirgeme kapasitesi Oyaizu ve metal iyonlarını şelatlama aktivitesi Dinis metodu kullanılarak in-vitro olarak çalışılmıştır. Ayrıca ekstraktların toplam fenolik madde ve flavonoid madde miktarları ise sırasıyla Folin-Ciocalteu ve Zhishen yöntemine göre tayin edilmiştir. Defne yapraklarının uçucu yağ analizleri GC-MS metodu ile tayin edilmiştir.Bulgular: Tüm ekstrakt ve standartlarda artan derişimle beraber serbest radikal giderme aktivitesinin de arttığı ve en yüksek serbest radikal giderme aktivitenin sırasıyla Hatay ve Ordu illerine ait olduğu görüldü. Etanol yaprak ekstraklarının toplam fenolik madde miktarı sıralaması, Hatay, Ordu ve İzmir iken, toplam flavonoid miktar sıralaması da Hatay˃İzmir˃Ordu olarak belirlendi. Yaprak uçucu yağlarında majör bileşenler ise ökaliptol, α-pinen, γ-terpinen olarak saptandı.Sonuç: Olgunlaşma sürecine göre defne yaprak ve meyvelerinin içerisindeki fenolik ve flavonoid madde miktarına bağlı olarak antioksidan aktivitesinin de arttığı ve defne meyve örnekleri fenolik, flavonoid içerik ve antioksidan aktivitesinin yaprak örneklerine göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Antioksidan aktivite sonuçlarının standartlardan yüksek olması nedeniyle gıda, kimya, farmakoloji vs, gibi alanlarda Laurus nobilis L.doğal antioksidan kaynağı olarak önerilmesi düşünülmektedir.Anahtar Kelime: Antioksidan aktivite, Defne, Demir indirgeme, DPPH, Laurus nobilis, Metal şelatlama, Toplam fenolik içerik, Toplam flavonoid içerik, Uçucu yağ. Aim: In this study, various solvent extraction of Laurus nobilis L. leaf and fruit samples grown in Ordu, İzmir, Hatay provinces were performed. Antioxidant activities, total phenolic and flavonoid contents of extracts were investigated. Leaf samples were analyzed for essential oil, and phytochemical compounds were discussed considering the time of collection, regional, seasonal and geographical location.Material and Method: Daphne leaf samples were obtained from three different time and fruit samples in December and their extracts were prepared by using various solvents. The free radical scavenging activity of the extracts was studied in-vitro using the DPPH radical Blois, the reducing capacity Oyaizu, the chelating activity of metal ions using the Dinis method. In addition, total phenolic and flavonoid contents of extracts were determined according to Folin-Ciocalteu and Zhishen methods, respectively. Essential oil analysis of laurel leaves was determined by GC-MS method.Results: It was determined that free radical removal activity increased with increasing concentration in all extracts and standards, the highest free radical removal activity belonged to Hatay and Ordu provinces respectively. The total phenolic content of ethanol leaf extracts was determined as Hatay, Ordu and İzmir, while the total flavonoid amount was determined as Hatay˃İzmir˃Ordu. Major components of leaf essential oils were eucalyptol, α-pinene, γ-terpinene.Conclusion: According to the ripening process, antioxidant activity was increased due to the amount of phenolic and flavonoid substances in laurel leaves and fruits. It was determined that phenolic, flavonoid content and antioxidant activity of laurel fruit samples were higher than leaf samples. Because of the antioxidant activity results are higher than the standards Laurus nobilis L. in areas such as food, chemistry, pharmacology, etc. is considered to be recommended as natural antioxidant source.Key Words: Antioxidant activity, Daphne, DPPH, Essential oil, Laurus nobilis, Metal chelating, Reduction capacity, Total phenolic content, Total flavonoid content.
Collections