Türkiye`de büyük boy (2 kg ve üzeri) gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yetiştiriciliğinin durum analizi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Ülkemizde su ürünleri yetiştiriciliğinin geçmişi 1970'li yıllarda gökkuşağı alabalığının yetiştiriciliği ile başlamış, 1980'li yılların ortasından itibaren deniz balıklarının yetiştiriciliği ile birlikte devam etmiştir. Günümüzde avcılık kaynaklarının yetersizliği karşısında yetiştiricilik bir çözüm olmuştur. Su ürünleriyetiştiriciliği büyük bir sektör haline gelmiştir. Bugün gelinen bu noktada üretim hedefleri, arz yöntemleri ve üretilen türlerde çeşitlilik oluşması gayet doğaldır. Bu kapsamda alabalık yetiştiriciliğinde yeni pazar standardı ortaya çıkmıştır, önceleri sadece porsiyonluk boy olan üretim değişerek, büyük boy olarak tabir edilen 2 kg veüzerinde büyütülmüş alabalık yetiştiriciliği halini almıştır. Bu tez çalışmasında ülkemizde 2 kg ve üzerinde alabalık üretimi ve üretimde ülkemizin mevcut durumu, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri irdelenmiştir.Çalışma Kasım 2017 ile Mayıs 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Tüm işletmelerde 600 gr ortalama ağırlıklı balıklar ile çalışmaya başlanmıştır. Ülkemizin farklı bölgelerinden seçilen 3 adet işletmeden alınan örneklerde amino asit profile, E vitamini, FCR, astaksantin ve et kalitesi analizleri yapılmıştır. Aynıişletmelerden hasat esnasında alınan örneklerde, FCR değerleri; Trabzon'da ki işletmede 1,32 Artvin'de ki işletmede 1,35 ve Fethiyede'ki işletmede 1,47 olarak bulunmuştur. 7 aylık yemleme süresince 2 kg ve üzeri gökkuşağı alabalığıyetiştiriciliği izlenerek, büyük boy alabalık üretimi avantaj, dezavantaj ve çözüm önerileri ortaya konulmuştur. The history of aquaculture in Turkiye started with the cultivation of rainbow trout in the 1970s, proceed with the addition of marine fish cultivation since the mid-1980s. Nowadays, aquaculture is a solution to the lack of fish resources. Aquaculture has become a large sector. It is an expected development for current aquaculture sectorto have various production targets, supply methods, and cultured species. In this context, trout farming has also developed the production standards, which has only culture portion of size fishes, has become to culture trout over 2 kg. In this thesis, trout culture of over 2 kg in Turkey, the current situation of production, the problems of producers and solution proposals are examined. The study occurred between October 2017 and May 2018 and started with 600 grams average weighted fishes in all facilities. Vitamin E, astaxanthin and meat quality were analyzed from fish samples which were taken from 3 different regions of our country. FCR values were calculated as 1.32 in Trabzon, 1.35 in Artvin and 1.47 in Fethiye from samples taken during harvest in the same facilities. Over 2 Kg trout culture were monitored during 7 months of feeding process and put forth the advantages, disadvantages and solutionsuggestions of large size trout production.
Collections