Doğadan avlanan ve toprak havuzda yetiştirilen kefal Liza Ramada risso 1826) balıklarının besin kompozisyonlarının karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Doğadan avlanan ve yetiştiriciliği yapılan balıklar arasında kimyasal, duyusal vb. özellikler açısından fark olup olmadığı sürekli araştırma konusu olmuştur. Birçok doğal ve kültür balık türü bu bakımdan birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Literatür taramamız sonucunda şimdiye kadar ceran kefal (Liza ramada risso 1826) balıkları ile ilgili böyle bir çalışma yapılmadığı görülmüştür. Bu nedenle de bu tez çalışmasında doğadan avlanan ve toprak havuzda yetiştirilen ceran kefal balıkları arasında protein, yağ, nem, kül, karbonhidrat, aminoasit ve yağ asidi miktarları açısından fark olup olmadığı araştırılmıştır. Bu amaçla, Güllük Dalyanı'ndan avlanan ceran kefal balıkları ile Muğla İli'nin Milas İlçesi'nde yer alan ticari bir toprak havuz işletmesinde yetiştirilen ceran kefal balıkları bu çalışmada kullanılmıştır. Araştırma sonucunda doğadan avlanan ceran kefal balıklarının protein miktarlarının % 15,04 ±0,34, toprak havuzda kültüre edilen ceran kefal balıklarının ise % 22,36±1,14 olduğu (p<0,05), doğal kefal balıklarının yağ miktarlarının % 6,77±0,28, kültür balıklarının ise % 10,78±0,80 olduğu (p<0,05), doğal kefal balıklarının nem miktarlarının % 70,8±0,79, kültür balıklarının ise % 63,05±2,43 olduğu (p<0,05), doğal kefal balıklarının kül miktarlarının % 1,37±0,18, toprak havuz balıklarının ise % 1,32±0,09 olduğu (p>0,05), doğal kefal balıklarının karbonhidrat miktarlarının % 6,02±0,61, toprak havuz balıklarının ise % 2,49±1,10 olduğu (p<0,05) saptanmıştır. Doğal kefal balıklarının toplam aminoasit miktarlarının 34,2±0,6 (g/100g), kültür kefal balıklarının ise 33,00±1,39 (g/100g) olduğu (p˃0,05), doğadan avlanan kefal balıklarının ΣSAFA (%) miktarlarının 41,65±0,65, kültür kefal balıklarının ise 26,085±0,06 olduğu (p<0,05), doğadan avlanan kefal balıklarında ΣMUFA miktarının (%) 38,67±0,25, toprak havuz balıklarının ise (%) 47,755±0,05 olduğu (p<0,05), doğal balıkların Σ PUFA miktarının (%) 11,555±0,60, kültür balıklarının ise (%) 23,725±0,01 olduğu tespit edilmiştir. (p<0,05). Among the fish that are hunted and cultivated from nature are chemical, sensory, etc. whether there is a difference in terms of characteristics has been the subject of constant research. Many natural and cultured fish species have been compared with each other in this respect. As a result of our literature survey, no such study has ever been done on the fish of gray thin lip mullet (Liza ramada risso 1826). Therefore, in this thesis study, it was investigated whether there were differences in protein, fat, moisture, ash, carbohydrates, amino acids and fatty acids among the gray thin lip mullet fish that were hunted from nature and raised in soil pools. For this purpose, gray thin lip mullet fish from Güllük Dalyan and gray thin lip mullet fish from a commercial soil pool plant in Milas district of Muğla province were used in this study. As a result of the research, 15.04±0.34 % of the protein amounts of gray thin lip mullet fish that are fished from nature, the gray thin lip mullet cultured in the soil pool are 22.36±1.14 % (p<0.05), 6.77±0.28 % of the fat quantities of natural gray mullet fish, 10.78±0.80 % of the culture fish (p<0.05), 70.8±0.79 % of moisture content of natural gray mullet fish, culture of fish 63.05±2.43 % (p<0.05), 1.37±0.18 % of ash quantities of natural gray mullet fish, soil pool fish is 1.32±0.09 % (p>0.05), 6.02±0.61 % of the carbohydrate quantities of natural gray mullet fish, soil pool fish were found to be 2.49±1.10 % (p<0.05). That the total aminoacid amount of natural gray thin lip mullets is 34,2±0,6 (g/100g) and that of cultivated gray thin lip mullets is 33,00±1,39 (g/100g), ΣSAFA (%) quantities of gray mullet fish fished from nature 41.65±0.65, culture gray mullet fishes 26.085±0.06 (p<0.05), amount of ΣMUFA (%) 38.67±0.25 in gray mullet fish hunted from nature, soil pool fish (%) 47.755±0.05 (p<0.05), amount of ΣPUFA (%) of natural fish 11.555±0.60, the cultured fish were found to be 23.725±0.01 % (p<0.05).
Collections