Kritik olmayan hastaların beslenme durumlarının nutrisyonel risk skoru (NRS 2002) ve subjektif global değerlendirme (SGD) yöntemleri ile değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma kritik olmayan hastaların beslenme durumlarının NRS 2002 (Nutritional Risk Screening) ve SGD (Subjektif Global Değerlendirme) yöntemleri ile taranması ve değerlendirilmesi amacıyla yaşları 18 ile 92 arasıda değişen 134 hasta ile yürütülmüştür.Çalışmaya dahil edilen hastaların genel özelliklerini ve beslenme alışkanlıklarını belirlemek amacıyla anket formu uygulanarak, hastalar NRS 2002 ve SGD yöntemleri ile taranmıştır. Hastaların %55.97'i (75) kadın olup, %44.03'u (59) erkektir. Malnutrisyon varlığı NRS 2002 yöntemine göre %22.4; SGD yöntemine göre ise %35.8 oranında tespit edilmiştir (p<0.05). SGD yöntemine göre hastaların %34.3'ünün orta ve %1.5'inin ağır düzeyde malnutrisyonlu olduğu tespit edilmiştir. NRS 2002 yöntemine göre malnutrisyonu olan hastaların %53.3'ünde orta ve %13.3'ünde ağır bozulmuş beslenme durumu mevcuttur. Malnutrisyonu olan hastaların çoğunluğu NRS 2002'ye göre hafif şişman (%36.7), SGD'ye göre şişman (%41.7) hasta grubunda grubunda bulunmuştur. NRS 2002 ve SGD yöntemleri sonucudaki malnutrisyon varlığı ile BKİ sınıflandırması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). NRS 2002 yöntemi ile malnutrisyonu olan ve olmayan hastaların hastanede kalış süreleri arasında fark yokken (sırasıyla; 17.10±15.20, 12.25±13.41 gün) (p>0.05), SGD yöntemine göre malnutrisyonu olan ve olmayan hastaların kalış süreleri (sırasıyla; 17.90±16.93, 10.79±11.23 gün) arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.05). Yatan hastalarda beslenme durumunun değerlendirilmesi ve malnutrisyonun tespit edilmesi, hem hastaların beslenme durumunun iyileştirilmesi hem de prognoz açısından önem taşımaktadır. Beslenme durumunun tam olarak değerlendirilmesi için subjektif ve objektif parametrelerin birlikte ele alınması gerekmektedir. This study was carried out with total 134 non-critical patients from 18 to 92 years old for scanning and evaluating their nutritional situations through NRS 2002 (Nutrition Risk Screening) and SGD (Subjective Global Assessment). Survey form was implemented on the patients who were included in the study for defining their general features, health situations and food habits and the patients were scanned through the methods of NRS 2002 and SGD. 55.97% (75) of the patients are women and 44.03% (59) of them are men. The malnutrition prevalence was found 22,4% according to NRS 2002 method and 35,8% according to SGD method (p<0.05). According to SGD method, 34,3% of the patients were with medium degree malnutrition and 1,5% of the patients were with heavy degree malnutrition. According to NRS 2002 method, 53.3% the patients with malnutrition had medium degree and 13.3% of them had heavy malnutrition situation. Most of the patients with malnutrition situation were found to be slightly fat (36.7%) according to NRS 2002 and according to SGD, they were found in the group of fat patients (41.7%). No significant difference was found statistically between the malnutrition prevalence and body mass index classification according to the results of NRS 2002 and SGD methods. While there was not any difference between the lengths of hospital stays of the patients with and without malnutrition according to NRS 2002 method (respectively 17.10 ± 15.20, 12.25 ± 13.41 days) (p>0.05), according to SGD method, significant difference was found between the lengths of hospital stays of the patients with and without malnutrition (respectively 17.90 ± 16.93, 10.79 ± 11.23 days) (p<0.05).Assessment of the nutrition situation of the in-patients and detection of their malnutrition is of great importance in both improving the nutritional situations of the patients and prognosis. A full nutritional assessment should consist of the consideration of both subjective and objective parameters.
Collections