Show simple item record

dc.contributor.advisorEnsari, Yavuz
dc.contributor.authorOtludil, Birol
dc.date.accessioned2020-12-07T08:50:45Z
dc.date.available2020-12-07T08:50:45Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/117969
dc.description.abstract1.1 ÖZET Bakterial a-amilaz bir çok ticari alanda kullanılan bir enzimdir. Çalışmalarımızın ilk bölümünde Bacillus subtilisten a-amilaz 4 aşamalı bir saflaştırma prosedürü ile saflaştırıldı. Ayrıca Bacillus subtil is' in amilaz üretimi üzerine nişastanın etkileri incelenmeye çalışıldı. Saflaştırılan enzimlerin aktiviteleri ve miktarları kontrol edilerek optimal nişasta konsantrasyonu tespit edilmeye çalışıldı. Çalışmamızın diğer bir bölümünde mikrodalganın bakteriler üzerine olan etkileri incelendi. Bakterilerde DNA miktarı ve protein miktarı azalırken, RNA ve plazmid miktarında bir artış tesbit edildi. Özellikle plazmid miktarındaki artış kloramfenikol amplifikasyonu ile karşılaştırılarak sonuçlar değerlendirildi. 1.2 SUMMARY Bacterial a-amylase was an enzyme that used in many commercial fields. In the first part of this study, a-amylase of B.subtilis was purified by four purification steps. In addition, It has been intend to examine the effect of starch on the production of a-amylase of B.subtilis. The optimal starch concentration was determined by controlling the activity and amount of purified amylase. In another part of this study, Effect of microwave on bacteria was examined. The amount of DNA and protein decreased, and the amount of plasmid and RNA increased in bacteria after microwave treatments. Particularly, the increase in the amount of plasmid was compared with chloramphenicol amplification and the obtained results are interpreted.
dc.description.abstract1.1 ÖZET Bakterial a-amilaz bir çok ticari alanda kullanılan bir enzimdir. Çalışmalarımızın ilk bölümünde Bacillus subtilisten a-amilaz 4 aşamalı bir saflaştırma prosedürü ile saflaştırıldı. Ayrıca Bacillus subtil is' in amilaz üretimi üzerine nişastanın etkileri incelenmeye çalışıldı. Saflaştırılan enzimlerin aktiviteleri ve miktarları kontrol edilerek optimal nişasta konsantrasyonu tespit edilmeye çalışıldı. Çalışmamızın diğer bir bölümünde mikrodalganın bakteriler üzerine olan etkileri incelendi. Bakterilerde DNA miktarı ve protein miktarı azalırken, RNA ve plazmid miktarında bir artış tesbit edildi. Özellikle plazmid miktarındaki artış kloramfenikol amplifikasyonu ile karşılaştırılarak sonuçlar değerlendirildi. 1.2 SUMMARY Bacterial a-amylase was an enzyme that used in many commercial fields. In the first part of this study, a-amylase of B.subtilis was purified by four purification steps. In addition, It has been intend to examine the effect of starch on the production of a-amylase of B.subtilis. The optimal starch concentration was determined by controlling the activity and amount of purified amylase. In another part of this study, Effect of microwave on bacteria was examined. The amount of DNA and protein decreased, and the amount of plasmid and RNA increased in bacteria after microwave treatments. Particularly, the increase in the amount of plasmid was compared with chloramphenicol amplification and the obtained results are interpreted.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleBacillus subtilis`in amilaz üretimi üzerine nişastanın etkileri ve mikrodalganın mikroorganizmalar üzerine olan etkilerinin incelenmesi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmBacillus subtilis
dc.subject.ytmStarch
dc.subject.ytmMicroorganisms
dc.subject.ytmAmylases
dc.identifier.yokid35992
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDİCLE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid35992
dc.description.pages100
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess