Melanogryllus desertus pall, ( orthoptera : gryllidae )`un karbohidrat ihtiyaçları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
IV. ÖZET Bu çalışmada sentetik besinler üzerinde yetiştirilen Melanogryllus dese r tas _ Pali. 'un büyüme ve yaşamasına 24 farklı karbohidratm ve bazı inert karbohidratlara ilave sükrozun kalitatif etkileri ile çeşitli glukoz konsantrasyon larının kantitatif etkileri araştırıldı. Sonuçlar, denenen karbohidratların, böceğin büyümesi ve yaşaması üzerine farklı etkilere sahip olduğunu gösterdi. Ramnoz ve laktoz inhibitor (engelleyici) etkiye sahiptir. Oysa; riboz, arabinoz, ksiloz, galaktoz, sorboz, sellobioz, inülin ve dulsitol inerti (etkisizdir). Bununla birlikte; sükroz,maltoz, glukoz, fruktoz, mannoz, trehaloz, dekstrin, glikojen, nişasta, sorbitol ve mannitol ise pozitif bir etkiye sahiptir. Raffinoz, mellibioz ve inositol, karaçekirge tarafından çok düşük düzeyde kullanıldı. Monosakkaritler arasında en iyi etkiyi glukoz, disakkaritler arasında sükroz ve polisakkaritler arasında dekstrin oluşturdu. Sükrozun; ksiloz, galaktoz veya inülin gibi inert karbohidratlara eklenmesi, 1L_ desertus 'un büyümesini arttırdı %5 karbohidrat, böceğin büyüme ve yaşamasını indirgedi. Her ne kadar %10 karbohidratı içeren besinde normal büyüme elde edildiyse de optimum büyüme, %2Ü karbohidrat içeren b esinde ol u ş t u. Karbohidrat, £L d e s e rtus'u n büyüme ve yaşaması iyin gereklidir. Çünkü; nimfier, karbohidratsız besin üzerinde büyü yemedi ler ve yaşayamadılar. .V SUMMARY In this study, the qualitative effects of 24 different carbohydrates and of the addition of sucrose to some inert carbohydrates and the quantitative effects of various glucose concentrations on the growth and survival of black cricket Melanogryllus desertus Pall, were investigated by rearing the insect on synthetic diets. The results showed that the carbohydrates examined had different effects on the growth and survival of the insect. Rhamnose and lactose had inhibitory effect, whereas ribose, arabinose, xylose, galactose, sorbose, cellobiose, inuline and dulcitol had inert effect. However sucrose, maltose, glucose, fructose, mannose, trehalose, dextrin, glycogen, starch, sorbitol, manitol had positive effect. Raffinose, mellibiose and inositol were utilized at very low level by the black cricket. Glucose promoted best growth among monosaccharides, sucrose among disaccharides, and dextrin among polysaccharides. Addition of sucrose to inert, carbo hydrates such as xylose or galactose or inuline has increased the growth of &_ desertus. Five per cent carbohydrate usually reduced the growth and survival of insect. The optimum growth occurred with 20 per cent carbohydrate of the diet although normal growth was obtained when glucose formed ID per cent, of the diet. Carbohydrate is nutritionally for growth and survival of M. desertus since nymphs can not grow and survive on a carbo hydrate-free diet.
Collections