Mikrodalga ile numune çözünürleştirme tekniği ve uygulamaları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
11 ÖZET Kimyasal analiz gerektiren araştırmalarda numunelerin analize hazırlanması gerekir. Numuneyi analize hazırlamada zaman, çözünürleştirme teknikleri bakımından önem kazanır. Klasik yöntemlerde birkaç saat hatta gün seviyesinde zaman gerekirken, mikrodalga teknikleri ile dakika seviyeleri yeterli olmaktadır. Bu çalışmada bakır cevherleri ve Dicle Nehri sedimentleri için uygun çözünürleştirme yöntemi geliştirilmeye çalışıldı. Bunun için numunelere klasik ve mikrodalga çözünürleştirme yöntemleri uygulandı. Klasik ve mikrodalga ile çözünürleştirme yöntemlerinin avantajları ve dezavantajları saptanmaya çalışıldı. Mikrodalga üe çözünürleştirrnede değişik ash ve ash karışımları, aynı zamanda farklı nükrodalga koşullan denendi Deneylerde kullanılan bakır cevherleri ve Dicle Nehri sedimentleri için nükrodalga finnında en iyi çözünürleştirme şartlan belirlenmeye çalışıldı. Çalışmalarda mikrodalga çözünürleştirme tekniğinin birçok avantajları görüldü. Bu avantajlardan en önemlisi, çözûnürleştirmenin daha kısa sûrede tamamlanmasıdır. Bunun yarımda güç çözünürleştirilen numunelerde bile çözünürleştirme sağlanabilmektedir. Klasik çözûnürleştirmedeki 4 veya 24 saatlik zamanlara karşı, mikrodalga çözûnürleştirmesi ile 4 veya 25 dakikada hazırlanan numuneler aynı sonuçlan veya daha iyi sonuçlan verebilmektedir. Ill SUMMARY The necessary step for investigation requiring chemical analysis is sample preparation. Time is essential for sample preparation by using digestion techniques. Preparation time is between few hours and days in conventional techniques whereas this is a few minutes in microwave technique. In this work, a convergent technique has been developed for copper ore and Tigris river sediments. Classical and microwave techniques have been applied to the samples, advantageous and disadvantageous of these techniques have been evaluated. Various acids and acid mixtures as well as different microwave conditions have been studied in digestion with microwave. Optimum digestion conditions have been determined. Microwave technique has showed many advantages, of which time was the most important. In addition, even samples showing difficult digestion was digested. Samples prepared by classical techniques within 4 and 24 hours and by microwave digestion 4 and 24 minutes produced similar results or even better by the latter.
Collections