Bacillus subtilis`te üreme plazmid ve amilaz sekresyonu üzerine kalsiyum kanal blokörlerinin ve ağır metallerin etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Özet Bu çalışmada Nottingham Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Bölümü'nden ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden temin edilen B. subtilis kullanıldı. Bakterilerin Nutrient Broth (NB) ve Starch Beef (SB) ortamında daha iyi üreme gösterdiği saptanarak, bu besi ortamlarında a-amilaz sekresyonunun hangi sürede maksimuma ulaştığı aktivite tayin yöntemi ile tespit edilip elektroforez ile teyit edildi. Bakteri, SB sıvı besi yerinde çeşitli kalsiyum kanal blokörleri ile kontrol eşliğinde etkileştirilerek, bu blokörlerin, üreme, a-amilaz üretimi ve bakteri plazmitleri üzerine etkileri araştırıldı. Blokörlerin üreme ve a-amilaz sekresyonunu inhibe ettiği saptandı. Kalsiyum kanal blokörlerinin a-amilaz enzimi üzerine in vitro etkisinin olmadığı gözlendi. Bakteri, SB sıvı besi yerinde ağır metaller ile beraber kalsiyum kanal blokörü olan Diltiazem ile kontrol eşliğinde etkileştirilerek, üreme, a-amilaz üretimi ve bakteri plazmitleri üzerine etkileri araştırıldı. HgCk'nin üreme ve a-amilaz sekresyonunu inhibe ettiği saptandı. ZnC^'nin üreme ve amilaz sekresyonu üzerinde etkili olmadığı, Diltiazem' in yalmz başına plazmit üzerine bir etkisinin olmadığı, ancak her iki ağır metalin Diltiazem eşliğinde plazmit amplifikasyonuna neden olduğu saptandı. NB sıvı besi yerinde bakteri üretiminin belirlenen zaman diliminde ortama ilave edilen Chloramphenicol ile protein sentezi durdurularak, membrandaki ve salgılanmış enzim aktivitelerine göre a-amilazm sentez ve olgun hale geliş süreleri belirlendi. İnhibisyonun tamamlanıp ribozom üzerinden membrandan çıkış süresi 70-80 dakika olarak tespit edildi. pH etkisine maruz bırakılan nötral proteaz enziminin, aktivitesinde meydana gelen değişiklikler belirlendi. Enzimin maksimum aktiviteyi pH 7'de gösterdiği ve ı/y dializ ile prostetik grubu olan Zn 'nin enzimden ayrılmadığı saptandı. Optimal dışındaki pH'larda enzimin üç boyutlu yapısının pH'ya bağımlı bozulması ile aktivitesini kaybettiği saptandı. VI Summary In this study, B. subtilis was used, obtained from Nottingham University, Medical School in Microbiology Department and Ankara University, Agriculture Faculty, Food Engineering Department. It has been established that Nutrient Broth (NB) and Starch Beef (SB) are more convenient media in terms of the growth of the bacteria. The maximum activity time for a-amylase secretion was determined by the activity determination method. These results were confirmed by electrophoresis. Bacteria was interacted with various calcium canal blockers in the SB liquid medium. The effects of blockers on the bacterial growth, a-amylase production and bacterial plasmids were investigated. It has been established that bacterial growth and a-amylase secretion were inhibited by blockers. Calcium canal blockers had no effect on the a-amylase in in vitro. Bacteria was interacted with Diltiazem, a calcium canal blocker, along control experiment in the SB liquid medium in the presence of heavy metals, and their effects on bacterial growth, a-amylase production and bacterial plasmids were investigated. Bacterial growth and a-amylase secretion were inhibated by HgCİ2, but not by ZnCk. Diltiazem alone did not show any effect on the plasmid, however, both heavy metals caused plasmid amplification in the presence of Diltiazem. The protein synthesis was blocked by adding Chloramphenicol in the NB liquid medium at a certain period of the bacterial bacterial growth. The durations of a- amylase synthesis and of its maturation in terms of the enzyme activity on membrane and of the secreted enzyme activity were determined. The time for the excretion through membrane along ribosome following completed inhibition was measured as a 70-80 minutes. The effect of pH on the neutral protease activity was determined. The enzyme showed maximum activity at pH 7. It was observed that Zn2+, its prostetic group, was not removed during dialysis. The enzyme loses its activity because of the degeneration of its three dimensional structure at pH's deviated from optimal range.
Collections