Diyarbakır şartlarında toprak solarizasyonunun yeşil soğan ve ıspanak verimi ile semizotu (P. olerace)`na etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
IV ÖZET Bu çalışmada Diyarbakır koşullarında 13 Ağustos-14 Eylül 1999 tarihleri arasında dört hafta süreyle uygulanan toprak solarizasyonunun sadece ön sulama ve ara sulama yapılan durumda iki farklı toprak derinliğinde sağlayacağı en yüksek toprak sıcaklığının tespiti ile solarizasyonun yeşil soğanda ve ıspanakta bitki verimine etkisinin belirlenmesi yanında Portulaca oleracea L. (Semiz otu) populasyonuna etkisi hedeflenmiştir. Çalışma sonucunda en yüksek toprak sıcaklığı Ön sulama+ Solarizasyon yapılan uygulamada 5cm toprak derinliğinde 45.5 C°, Ön Sulama + Solarizasyon + Ara sulama yapılan uygulamada ise, 51.1°C olarak elde edilmiştir. Solarizasyon uygulamasının yeşil soğan ve ıspanak da bitki verimine etkisi sırasıyla %32.62 ve %16.60 olarak tespit edilmiştir. Dört hafta süreyle uygulanan solarizasyonun Portulaca oleracea (Semizotu) kontrolüne etkisi %66.11 bulunmuştur Anahtar kelimeler :Solarizasyon,toprak sıcaklığı,yeşil soğan, ıspanak,semizotu ( Portulaca oleracea L) V SUMMARY This study was carried out to determine higher soil temperature two different soil depth,5cm and 20 cm in front irrigated and add irrigated solarized plots and effect of solarization yield of green onion and spinach and also population of Portulaca oleracea L in Diyarbakır conditions on 13 August - 14 September 1999. The highest soil temperature was measured from 5 cm soil depth as 45.5 °C at the front irrigated plot and 5 1.5 °C add irrigated plot. The effect of solarization on yield of green onion and spinach were determined important as %32.62 and % 16.60. Solarization was controlled % 66.11 population of Portulaca oleracea L. Key words : Solarization, soil temperature, green onion,spinach, common purslane ( Portulaca oleracea L.)
Collections