Fibromiyalji hastalarında probiyotik tüketim durumu ve yaşam kalitesine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma fibromiyaljili hastaların tedavileriyle beraber probiyotik besin tüketimlerinin yaşam kalitesine etkilerinin araştırılması amaçlanarak yapılmıştır. 01 Şubat -01 Mayıs 2018 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Polikliniği'ne başvuran 99 Fibromiyalji Sendromlu 10 erkek ve 89 kadın hastaya anket formu uygulanarak yapılmıştır.Fibromiyalji hastalarına ait genel bilgiler ve demografik bilgiler sorulmuştur.Probiyotik besin kavramının bilinilirliği, tüketim durumu,tüketim sıklığı ve miktarı ve başka hastalıklarına fayda sağladığına dair bilgiler edinilmiştir. Fibromiyalji hastalarının %24,5'inin probiyotik terimini bildiği ve büyük çoğunluğu probiyotik mikroorganizmalardan küf ve mayaları bildiğini belirtmiştir. Fibromiyalji hastalarının %90,9'unun yoğurt tükettiği, %21,2'sinin probiyotiklerden fayda gördüğü, %58,6'sının fayda görmediği belirtilmiştir. Probiyotik besinlerden fayda görenlerin oranının görmeyenlerin oranından daha düşük olduğu istatistiksel analiz programı ile bulunmuştur.SF-12 (Short Form-12) yaşam kalitesi ölçeği kullanılarak fibromiyalji hastalarının fiziksel, sosyal ve psikolojik yönlerinin ölçümü yapılarak, hastaların günlük hayatta fibromiyalji belirtilerinin ölçülmesi yapılmıştır.Fiziksel ve sosyal yönden anlamlı ilişki bulunmuştur(p<0,05).Fibromiyalji ve fibromiyalji hastalığı dışında başka hastalıklara probiyotiklerin sağladığı faydalar göz önüne alınarak, hastalara; uzmanlarca probiyotikler tavsiye edilerek alternatif destek sağlanabilir. Research on the positive effects of probiotic foods on health is increasing day by day. The aim of this study was to investigate the effects of probiotic nutrient consumption on quality of life in patients with fibromyalgia. A questionnaire form was applied to 10 male and 89 female patients with Fibromyalgia Syndrome who applied to Düzce University Research and Practice Hospital Physical Therapy and Rehabilitation Outpatient Clinic between 01 February-01 May 2018.General information and demographic conditions of patients with fibromyalgia were questioned. The history of fibromyalgia, the presence of other diseases associated with this disease has been recorded. Information about probiotics, the frequency and amount of probiotic nutrient consumption, the benefits of fibromyalgia patients are obtained. The tables on the response of fibromyalgia patients to probiotic foods were evaluated. 24.5% of patients with fibromyalgia know the term probiotic, the majority of them know that the mold and yeast from probiotic microorganisms. It was reported that 90,9% of fibromyalgia patients consumed yogurt, 21,2% of fibromyalgia patients benefited from probiotics and 58,6% of them did not benefit. It was found with the statistical analysis program that the ratio of those who benefited from probiotic foods was lower than those who did not.The physical, social and psychological aspects of the patients with fibromyalgia were measured by using the SF 12 (Short Form) quality of life scale, and fibromyalgia symptoms were measured in daily life.There was a significant relationship in terms of physical and social aspects (p <0.05). Considering the benefits of probiotics to other diseases except fibromyalgia and fibromyalgia disease; alternative support may be provided by recommending probiotics by experts.
Collections