Bir vejetasyon periyodunda bazı üzüm çeşitlerinde azot seyrinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
BİR VEJETASYON PERİYODUNDA BAZİ ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE AZOT SEYRİNİN İNCELENMESİ Asuman TÜRELİ 2002 / 29 Sayfa ÖZET Araştırma Diyarbakır ili, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait kurulu bağ alanında yürütülmüştür. Araştırmada ikisi yabancı diğeri yerli olan Cardinal, Muscat ve Tilki Kuyruğu üzüm çeşitleri kullanılmış, 19 dönem boyunca 10 gün aralıklarla bu üç çeşitten tesadüfi olarak iki senelik dallardan çıkan bir yıllık sürgünlerden numune alınmıştır. Cardinal, Muscat ve Tilki Kuyruğundan alınan sürgünlerin 1.2. 3., 5.6. ve 9.10. boğum aralan ayrı ayrı bir numuneyi oluşturmuş ve her döneme ait toplam numune sayısı 9 olmuştur. Bu numuneler etüvde 24 saat kurutulduktan sonra, tek tek kavanozlara alınarak analize hazır edilmiştir. Her boğum arasına ait örnekler azot tayini için analize alınmıştır. Elde edilen bulgulara göre; bir vejetasyon periyodu süresince Cardinal, Muscat ve Tilki Kuyruğu üzüm çeşitlerinde boğumlar arası azot içeriği yapraklanma, meyvelerin olgunluk ve yaprak dökümüne hazırlık döneminde daha yüksek bulunmuş, diğer dönemlerinde ise daha düşük olduğu belirlenmiştir. Bu sonuç asmanın, yukarıda belirtilen dönemlerde azotu daha fazla kullandığını göstermektedir. Elde edilen bulgular ışığında yöre için azotlu gübre uygulama zamanı tavsiyesinde bulunulmuştur. Anahtar kelimeler: Asma, Bağ, Azot, Bağ çubuğu VI STUDIES ON NITROGEN MOVEMENT IN SOME GRAPE VARIETIES DURING A VEGETATION PERIOD Asuman TÜRELİ 2002 / 29 Pages SUMMARY In this study was carried out in vineyard area of Horticulture Department of Dicle University Agriculture Faculty. Cardinal, Muscat and Tilkikuyruğu varieties were used in research work which two of them are foreign and is domestic; one the samples were taken from these 3 varieties at random from yearling shoots that grew out of two year shoots with 10 day intervals during 19 periods. First, second, third, fifth, sixth, ninth and tenth intemodes of Cardinal, Muscat and Tilki Kuyruğu varieties formed different sample and the total number of samples for each period was 9. The samples were taken separately into jars for analysis after being dried for 24 hours in drying case. According to the results, the nitrogen contents of internodes of Cardinal, Muscat and Tilki Kuyruğu varieties during a vegetation period was found higher in leaf formation, fruit ripeness periods and was found lover in other periods. This shows that plant uses great nitrogen in leaf formation, fruit ripeness and preparation for leaf fall periods. Application times of nitrogen contoining fertilizers were advised the region through the findings. Keywords; vine, vineyard, vine stem, nitrogen.
Collections