Ecballium elaterium (L.) a. rich bitki ekstraktının fitokimyasal karakterizasyonu ve biyolojik aktivitesinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Tedavi amaçlı zengin tarihçesi olan Ecballium elaterium bitkisi birçok hastalığıiyileştirmek için kullanılmıştır, özellikle pulmoner ödemde sinüzit ve sarılık tedavisindesıklıkla kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında eşek hıyarı olarak da bilinen Ecballiumelaterium bitkisinin biyolojik aktivitelerini incelemek için tohum, meyve ve meyve suyuetanolik ekstraktlarının antimikrobiyal, antioksidan aktivite, DNA etkileşim özellikleri,kimyasal bileşenleri ve antikanser aktivitesi araştırıldı. Antimikrobiyal aktiviteincelemesinde 15 mikroorganizma türü kullanıldı ve bakteri ve mayalar üzerine hiçbirinhibe edici etkisi gözlenmedi. DNA etkileşim in vitro çalışmalarında bitkininekstraktlarının plazmit DNA yapısının üzerine etkisi gözlenmiştir. Serbest radikal giderimçalışmalarında BHT % inhibisyon değeri % 98,78 olup meyve suyu özütünün (inhibisyondeğeri %79,45) kontrol ile kıyaslandığında en yüksek olarak belirlenmiştir. Üç ekstraktınınkimyasal bileşenleri GC-MS analizi ile gerçekleştirildi ve analizin sonuçlarındakukurbitasin B meyve ve meyve suyu ekstraktlarında bulunup tohum ekstraktındabulunmamıştır. Antikanser çalışmalarında MTT testi kullanıldı, hücre canlılığı açısındanözütlerden HepG2 karaciğer kanser hattı için kontrol grubuna (%143,83) göre en etkilitohum (%59,49) ve Wi38 sağlıklı akciğer hattı için kontrol grubu (%106,45) ilekıyaslandığında meyve (%61,14) olarak belirlenmiştir The Ecballium elaterium plant, which has a rich history for therapeutic purposes, has beenused to cure many diseases, especially in the treatment of sinusitis, jaundice and pulmonaryedema. In this thesis study, the antimicrobial activity, antioxidant activity, DNA interactionproperties, chemical components and anticancer activity of seed, fruit and juice ethanolicextracts were investigated to figure out the biological activities of Ecballium elateriumplant, also known as donkey cucumber. In the study of antimicrobial activity, 15 speciesof microorganisms were used and no inhibitory effects on bacteria and yeasts wereobserved in the results. In DNA interaction in vitro studies, the effect of plant extracts onplasmid DNA structure was observed. In free radical removal studies, the BHT% inhibitionvalue is 98.78% and the juice extract (inhibition value 79.45%) was determined to be thehighest when compared to the control. The chemical components of the three extracts werecarried out by GC-MS analysis, and in the results of the analysis, cucurbitacin B was foundin fruit and juice extracts but not in the seed extract. MTT test was used in anticancerstudies, in the results the most effective among extracts was seed (59.49%) for Hepg2 livercancer line compared to the control group (143.83%) and fruit (61.14%) compared to thecontrol group (106.45%) for the Wi38 healthy lung line.
Collections