Helicobakter pylori enfeksiyonu olan hastalarda d vitamini düzeyleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
HELİCOBAKTER PYLORİ ENFEKSİYONU OLANHASTALARDA D VİTAMİNİ DÜZEYLERİÖZETAmaç: D vitamini düzeyinin H.pylori enfeksiyonu üzerine etkisinin araştırılması Materyal ve metod:Çalışma; dispeptik yakınma ile başvuran 18-70 yaş arası gaita H.pylori antijen testi ile pozitif saptanan 47 hasta ile negatif saptanan 57 kontrol grubu olmak üzere toplam 104 olgu üzerinde yapıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, aile öyküsü, sigara alışkanlıkları, alkol kullanımı, sistemikhastalık varlığı, kullandıkları ilaçlar, güneş koruyucuürün kullanımı, deri tipleri, özgeçmişleri ile ilgili bilgiler kaydedildi. Her iki gruptaki hastalardan tam kan sayımı,glukoz, BUN, kreatinin, Na, K, AST, ALT, albumin,parathormon, kalsiyum, fosfor, D vitamini için kan bakıldı.İstatistiksel çalışmada Spearman korelasyon analizi, ki-kare testi, t testi ve Mann Whitney U testi kullanıldı.Bulgular:Hasta ve kontrol grubunda iPTH ve VD düzeyleri karşılaştırıldı. Çalışmamızda hasta grubunda VD düzeyi ortalama 12,4(8,2-18,7) ng/ml, kontrol grupta ise12,7(9,37-16,96) ng/ml olarak saptandı. Hasta grupta VD düzeyleri daha düşük saptandı ancak istatistiksel olarak (p=0,724) anlamlı değildi. Çalışmamızda hasta grubunda serum iPTH düzeyi 73,56±35,70pg/mL, kontrol grupta ise 71,98±36,83pg/mL olarak saptandı. Hasta grubunda PTH düzeyleri VD eksikliğine sekonder yüksekti ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,706).Sonuç:H.pylori enfeksiyonunda hasta ve kontrol grubu arasında D vitamini düzeyleri açısından anlamlı fark tespit edilememiştir. Vitamin D düzeylerinin H.pylori enfeksiyonu üzerinde, anlamlı bir etkisi olmadığı kanaatine varılmıştır.Anahtar kelimeler:Vitamin D, Helicobacterpylori, Dispepsi VİTAMİN D LEVELS İN PATİENTS WİTHHELİCOBAKTER PYLORİ İNFECTİONABSTRACTAim: To investigate effect of vitamin D level on H.pylori infection.Material and Method:The study conducted on total 104 cases (between the ages of 18-70)that consult doctor for dyspeptic complaints.The cases include 47 patient that determined as positive and 57 control group that determined as negative by stool H.pylori antigen test. The patients' information about age, gender, family history, smoking habit, the usage of alcohol, systematic disease, drugs that are taken, the usage of sun-protector products, skin types and personal backgrounds is noted down. The blood is taken from the patients in both groups for complete blood count, glucose, BUN, creatinine, NA, K, AST, ALT, albumin, parathormone, calcium, phosphor and vitamin D. In statistical study, Spearman correlation analysis, chi-square test, t-test and Mann Whitney U test are done.Findings:The levels of İPTH and VD of patient and control group are compared. In our study, VD level of patient group is determined as approximately12,4(8,2-18,7) ng/ml, while VD level of control group is determined as 12,7(9,37-16,96) ng/ml. VD level of patient group is determined lower, but it is not statistically significant(p=0,724). In our study, the serum İPTH level in patient group is determined as 73,56±35,70pg/mL, while in control group, it is determined as 71,98±36,83pg/mL.PTH levels in patient group are high based on VD deficiency, but it is not statistically significant (p=0,706).Conclusion: We did not determine a significant difference between patient and control group in terms of vitamin D levels on H.pylori infection.It is reached the conclusion that there is no significant effect of VD levels on H.pylori infection. Key words:Vitamin D, Helicobacterpylori, Dyspepsia
Collections