Diyarbakır sebze üretim merkezlerinde sebzecilik potansiyelinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Diyarbakır ilinin ve ilçelerinin sebze üretim merkezlerinin belirlenmesi amacıyla; yetiştiricilerin sebze üretim potansiyelleri, üretilen sebze türleri, üretim esnasında karşılaşılan hastalık ve zararlıların tespiti, kullanılan pestisitlerin, herbisitlerin vb. kimyasalların kullanım şekli ve kullanım sıklığı, üretim sistemleri, yetiştiricilik uygulamaları, alan tespiti, yetiştiricilik sonrası hasat ve pazarlama konularını detaylı bir şekilde irdeleyen anket çalışması uygulanmıştır.Çalışma sonuçları doğrultusunda yörede yapılacak projeksiyon, yönlendirme ve uygulamalarla yörenin sebzecilik konusunda daha iyi bir konuma geleceği düşünülmektedir. Sebzecilik konusunda yörenin tüketim ve üretim alışkanlıkları dikkate alınarak belki benzer özellik gösteren grup köyler bazında ürün yönlendirmesi yapılması daha isabetli olacaktır. Hatta bazı bölgeler pilot alan seçilerek yeni sebze tür ve çeşitlerinin uygulanması, yeni metot ve uygulamaların yapılması, belki sanayi sebzeciliğin örneklendirilmesi iyi birer örnek olacaktır. Çalışma sonuçlarının Tarım teşkilatlarınca da paylaşılması araştırmanın amaçların ulaşmasında etkin olacaktır. Yöre ile ilgili yapılacak tüm sebzecilik çalışmalarına bir alt yapı ve envanter niteliği taşıması bakımından araştırmanın temel çalışma niteliğinde olduğu söylenebilir.Çalışmanın sonucunda Diyarbakır Merkez ve diğer ilçelerinin sebze üretimine yönelik uygun şartların sağlanması halinde verimli bir üretimin gerçekleşeceği belirlenmiştir. Yetiştiricilerin bitki koruma konusunda eksik ve yanlış bilgilere sahip oldukları belirlenmiştir. Yetiştiricilerin kalite bakımından yüksek özellikli üretim gerçekleştirmelerine rağmen kar sağlayabilecekleri pazar bulmakta zorlandıkları belirlenmiştir. Sebze üretim alanlarının çok parçalı olmasının sonucunda yetiştiricilerin üretimi küçük alanlarda yaptıkları belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Diyarbakır, envanter, sebzecilik, potansiyel This study aimed to determine vegetable production centers in Diyarbakir province and its districts, vegetable production potentials of the growers, vegetables species, detection of diseases and pests encountered during production, use of pesticides and its type, production systems, farming practices, the identification, cultivation post-harvest and marketing issues by using detailed surveys.It is considered that under light of the results, projections will be made in the region, routing, and the future of applications, the region will have a better position in the vegetable growing. Product orientation should be based on group of villages indicating a similar feature by taking into consideration of vegetable consumption and production patterns In fact, some regions can be selected as pilot implementation of new vegetable species and varieties, new methods and practices will likely be a good example of industrial vegetable production. The study is a basic research study for any research in vegetable production in the region due to its infrastructure and inventory features.As a result of the study, effective vegetable production in central and other districts of Diyarbakir can be realized if appropriate conditions provided. Vegetable growers lack of knowledge or have false information about plant protection issues. Despite the growers produce high quality vegetable products; they had difficulty in finding markets to obtain profit. It is determined since vegetable farming performed in multi-part production areas, vegetable production areas restricted in small lands.Key Words: Diyarbakır, inventory, vegetable growing, potential
Collections