Meryemana dikeni (Silybum marianum L. Gaertner) tohumunun antioksidant aktivitesi, oksidatif DNA hasarı ve protein oksidasyonu önleyici etkisinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Meryemana dikeni (Silybum marianum), bileşikgiller (Asteraceae) familyasından bazı dikenli bitkilerin ortak adıdır. Meryemana dikeni üzerinde yapılan klinik araştırmalar ve deneyler bu bitkinin içeriğindeki silibin maddesinin kuvvetli bir antioksidan olup sigara, alkol ve kirli hava ile alınmış olan zehirli maddeleri ve oksidatif hasar sonucu üretilen serbest radikalleri etkisiz hale getirdiği, bitkinin içeriğindeki silmarin bileşiklerininse serbest radikallerin zararlı etkilerini önlediği ve genel olarak bitkinin tüm karaciğer fonksiyonlarını desteklediği ve bitki içerisindeki kimyasalların karaciğere ait hastalıkları ve problemleri tedavi edici ve karaciğeri kuvvetlendirici amaçlı kullanılabileceğini ortaya koymuşturBu çalışmada Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümü tarafından yetiştirilen Meryemana dikeni (Silybum marianum L. Gaertner) tohumunun etanol ekstraktının antioksidant aktivitesi ve oksidatif DNA hasarı ile protein oksidasyonu önleyici etkisi incelendi.Çalışmada Meryemana dikeni tohumunun etanol ekstraktının toplam fenolik ve flavanoid bileşen miktarları incelendi. Standart fenolik olarak gallik asit ve standart flavonoid olarak quercetin kullanıldı. Etanol ekstraktının 0.5 mg'nın içerdiği toplam fenolik bileşen miktarı 310±4.93 ?g gallik aside eşdeğer ve toplam flavonoid bileşen miktarı 19±0.11 ?g quercetine eş değer olarak bulundu.Meryemana dikeni tohumunun etanol ekstraktının antioksidant aktiviteleri in vitro sistemde farklı antioksidant testler kullanılarak araştırıldı. Sıçan karaciğer homojenatında lipit peroksidasyonunu önleme aktivitesine bakıldı ve 1,1-difenil-2-pikril-hidrazil (DPPH) radikali ile hidrojen peroksit söndürme aktiviteleri ve indirgeme gücü aktiviteleri incelendi.Meryemana dikeni tohumunun etanol ekstraktının FeCl2-H2O2 sisteminde lipit peroksidasyonunu önleme aktivitesine sahip olduğu tespit edildi. Meryemana dikeni tohumunun etanol ekstraktının DPPH radikalini söndürme aktivitesi 150 ?g/ml konsantrasyonda %91.95±5.20 olarak bulurken, indirgeme gücü aktivitesi pozitif kontrol olan BHT ve BHA ile karşılaştırıldığında daha düşük olarak bulundu. Meryemana dikeni tohumunun etanol ekstraktının hidrojen peroksit söndürme aktivitesi 2.5 mg/ml konsantrasyonda % 57.1±0.04 bulundu. Tohum ekstraktının H2O2/Fe3+/askorbik asit sistemi ile Bovin Serum Albumin (BSA) proteininde meydana getirilen oksidatif hasarı, 1000 ?g/ml konsantrasyonda %92.92±3.3VIönlediği belirlendi. Ayrıca ekstraktın DNA'yı H2O2 fotolizi sonucu oluşan OH radikaline karşı koruyucu etkisi 1000 ?g/ml konsantrasyonda %82.80 olarak bulundu.Anahtar Kelimeler : Serbest Radikaller, Meryemana Dikeni (Silybum marianum L. Gaertner) tohumu, Antioksidant aktivite, Oksidatif DNA hasarı, Protein oksidasyonu, Lipit peroksidasyonu Silybum marianum L. Gaertner is a member of the Asteraceae family and its seed extract contains large numbers of chemical constituents including several flavonolignans collectively known as silymarin. Silymarin has powerful antioxidant properties and has a beneficial effect on various hepatic disorders, including hepatotoxicity secondary to acute and chronic viral hepatitis and mushroom poisoning.In this study, we have evaluated the antioxidant activity and DNA oxidative damage and protein oxidation protection effect of seed of cultivated milk thistle (Silybum marianum L. Gaertner), harvested from the field (University of Dicle, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Diyarbakır, Turkey).The ethanol extract of seeds of cultivated milk thistle were prepared and total phenolics and total flavanoids contents were determined. The amount of total phenolic and total flavonoid in ethanol extract seeds (0.5 mg) were found to be 310±4.93 ?g GAE/mg extract and 19±0.11 ?g QUE/mg extract respectively.The antioxidant potency of ethanol extract of seeds were investigated employing various established in vitro systems, such as lipid peroxidation in rat brain homogenate, 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH), hydrogen peroxide scavenging activity, reducing power, and inhibitory effect on protein oxidation.In conclusion, ethanol extract of seeds showed strong inhibitory activity toward lipid peroxidation of rat brain homogenate induced by the FeCl2-H2O2 system. The extract was able to reduce the stable free radical DPPH with % 91.95±5.20 at the 150 ?g/ml concentration. Reducing power activity of ethanol extract of seeds were found to be lower than BHT and BHA. However H2O2 scavenging activity of ethanol extract of Silybum marianum seeds were found to be % 57±0.04 at the 2.5 mg/ml concentration. The protect effect of ethanol extract of Silybum marianum seeds, on oxidative damage of Bovin serum albumin (BSA) induced by H2O2/ Fe3+/ ascorbic acid system were found to be %92.9±3.3 at he 1000 ?g/ml concentration. Besides, the protect effect of ethanol extract of seeds on DNA aganist to OH radical generated by H2O2-UV photolysis were found to be % 82.80 at 1000 ?g/ml concentration.Key Words: Free radicals, Milk thistle (Silybum marianum L. Gaertner) seeds, Antioxidant activity, Oxidative DNA damage, Protein oxidation, Lipid peroxidation.
Collections