Show simple item record

dc.contributor.advisorUlak, Fatma Şadan
dc.contributor.authorDelibaş, Ayşen
dc.date.accessioned2020-12-07T08:24:31Z
dc.date.available2020-12-07T08:24:31Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/114342
dc.description.abstractProtein ve enzim çözeltilerinin NMR T? (spin-örgü) ve T? (spin-spin) durulma zamanları 1960'lı yıllardan beri incelenmektedir. Durulma mekanizmaları için birçok yaklaşım kullanılmıştır. Kullanılan yaklaşımlardan biri serbest su molekülleri ile bağlı su molekülleri arasındaki kimyasal değiş-tokuş olayı olmaktadır.Bu çalışmada sucrose, maltose, pepsin ve BSA eklenen D2O çözeltilerinin kimyasal kaymaları, eklenen madde konsantrasyonuna karşı incelendi. Kimyasal kaymalar, konsantrasyonla düzensiz (bazen artan, bazen azalan) değişmektedir. Bu nedenle kimyasal kaymaların konsantrasyonla etkilendiği sonucuna varılmıştır. Ancak etkilenme lineer olmadığı için, proton kimyasal değiş-tokuşu hızlı değildir.
dc.description.abstractNMR T?(spin-lattice) and T?(spin-spin) relaxation times in protein and enzyme solutions have been studied since 1960?s. Many approackes have been used for explaining the relaxation mechanisms. One of them is the chemical exchange of protons between free water and water bound te solids.In this study, chemical shifts of the D2O solutions, to which sucrose, maltose, pepsin and BSA were added, were studied versus concentration fo added substancer. Chemical shifts of materials were disadaly changed by concentration. They have a negative or positive slope to a certain concentration. Then the slope bicomes suddenly reversed. For this reason. There is no reqularly linear dependence on the concentration and in turn There is no fast chemical Exchange between free and bound phoses.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectFizik ve Fizik Mühendisliğitr_TR
dc.subjectPhysics and Physics Engineeringen_US
dc.titleD2O ortamına eklenen protein ve enzimlerin kimyasal kaymasının 400 MHz NMR ile incelenmesi
dc.title.alternativeStudying chemical shift of water in protein and enzyme solutions with D2O by 400MHz NMR
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentFizik Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid432727
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDİCLE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid456138
dc.description.pages85
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess