Konut mutfaklarının ergonomik kriterlerine göre irdelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yaşamın vazgeçilmez mekânı olan konutta, yaşamsal gereksinimlerinin gerçekleştiği en önemli alanlardan biri mutfaklardır. Mutfaklar konutun diğer alanlarından daha fazla zaman harcadığımız ve farklı eylemlerde bulunduğumuz mekânlardır. Bu mekânlarda yiyeceklerin depolanması, hazırlanması, pişirilmesi ve servis edilmesi gibi eylemler gerçekleştirilirken; kullanıcı-mekân, kullanıcı-mekân - donatı arasında birtakım ilişkilerin olması gerekmektedir. Bu nedenle çalışmada konutlarda mutfak mekânları ele alınmıştır. Çalışmada mutfak üretiminin fabrikalaşmaya başladığı dönemde üretilmiş apartman tipi konutlar seçilmiştir. Modüler ve marangoz I, L ve U tezgah tipi mutfakların kullanıcı boyutları ve mutfak donatı boyutları ölçüldükten sonra kullanıcı- donatı ilişkisi hesaplanmıştır.Çalışmada birinci bölümünde giriş kısmı, ikinci kısmında daha önceden hazırlanmış yayınlar ve tezler incelenmiştir. Üçüncü bölümde çalışma probleminin belirlenmesi, çalışmanın amacı ve çalışmanın yöntemi anlatılmıştır. Ergonomi ve antropoloji araştırılmış, mutfak mekanı ile mutfak donatı ilişkileri incelenmiştir. Dördüncü bölümde seçilen mutfakların ve kullanıcıların ölçüleri hesaplanıp, olması gereken ölçülerle kıyaslanmıştır. Beşinci bölünde modüler ve marangoz mutfakların hangilerinin daha ergonomik olduğu ve önerilerde bulunulmuştur. Kullanıcının antropometrisi ile eylemlerin akışına göre yapılan tasarımlarda daha az zamanda daha çok verim elde edilmesini sağlamakta ve iş kalitesini artmaktadır. Life's indispensable place in the housing, one of the most important areas vital that the kitchen needs are realized. Cuisines from other areas of the house that we spend more time and we are the venues for different actions. In these places, food storage, preparation, cooking and service while performing such actions to be; user-space, user-space - a number of reinforcement of relations should be. Therefore, this study is discussed in the residential kitchen spaces. Kitchen work produced in the period of the production factory, start residential apartment type were selected. Modular and carpenters I,L and U users of benchtop size kitchen and kitchen equipment sizes were calculated after measuring user-reinforcing relationship. According to the flow of the user's actions with anthropometry in less time in the design achieves more efficiency and quality of work is increasing.
Collections