İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ: Recent submissions
Now showing items 701-720 of 739
-
Sakarya Yenikent bölgesi ulaşım sisteminin incelenmesi ve KÖİ yöntemiyle yeniden yapılandırılması
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-15)Türkiye'de ulaşım sektörünün 2000'li yıllar itibariyle önemli bir gelişim gösterdiği bilinmektedir. Geliştirilen ulaşım sektörü projelerinin finansmanının sağlanması büyük öneme sahiptir. Kamu ile özel sektörün ... -
Yağı alınmış fındık posalarının tripsin, kimotripsin ve termolisin enzimleri ile muamele edilmesi sonucu oluşan bazı biyoaktif peptitlerin belirlenmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-27)Ülkemizde dolaşım sistemi hastalıkları ölüm olaylarının birincil nedenidir. Dolaşım sistemi hastalıklarının risk faktörleri arasında da hipertansiyon ve diyabet tedavisinde kullanılan ACE ve DPP-IV inhibitörlerinin önemli ... -
Peynir altı suyundan farklı tekniklerle protein konsantresi ürünlerinin eldesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-27)Peynir altı suyu (PAS), peynir üretiminde meydana gelen ve yan ürün olarak nitelendirilen sütün pıhtılaşması sonucu oluşan bir sıvıdır. İçerdiği laktoz, mineral madde, vitamin, süt yağı ve proteinler sayesinde oldukça ... -
Üniversite öğrencilerinde tahmini `ileri glikasyon son ürünleri (AGE)` alım düzeylerinin belirlenmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-10)Çalışmanın amacı, Üniversite Öğrencileri tarafından '' İleri Glikasyon Son Ürünleri '' alım seviyelerinin belirlenmesidir. Çalışma 2018 yılı Mayıs-Temmuz ayları arasında İstanbul Sabahattin Zaim ... -
Designing a framework for WSN and IoT based applications by state machines
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-10)Bu tez, durum algılayıcıya bağlı olarak Kablosuz Algılayıcı Ağlar (KAA) ve Nesnelerin İnterneti (IoT) aygıtları gibi özerk sistemler için mantık birimini sağlayan bir çerçeve (Framework) tanımlamaktadır. Önerilen bu çerçeveye ... -
Beton bünyeli prefabrike panel sistemler ve düğüm noktalarının tasarım sorunları
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-05-05)Çalışmanın amacı, Endüstrileşmiş yapı üretim sistemlerden olan prefabrike sistemler, ülkemizde, tarihsel süreç içerisinde gelişim göstererek belli bir noktaya ulaşmıştır. Ancak sektörün geldiği bu noktanın, toplam inşaat ... -
Toplu konut idaresi(TOKİ)sitelerinde konut kalitesi ve kullanıcı memnuniyetinin belirlenmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-03-11)Tarihsel süreç içinde ülkelerin ekonomik sistemlerinde meydana gelen değişim, dönüşüm ve bütünleşme politikaları toplumları siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda doğrudan etkilemiştir. Toplumsal hayatta ortaya çıkan ... -
Karnauba ve balmumu vaksları ile hazırlanan oleojellerin DSC ve FT-IR spektroskopisi ile karakterizasyonu
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-01)Bu çalışmanın amacı doymamış yağ asitleri açısından zengin ve ülkemizde yüksek oranda üretimi yapılan ayçiçek yağından, karnauba, balmumu vaksı ve bunların karışımlarını içeren oleojellerin, erime profili ve moleküler ... -
Franchising sistemli fırın-kafe tasarımlarının kullanıcının mekan algısına etkisinin araştırılması
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-01)Franchising sistemi; bir ürün veya hizmetin onu keşfeden veya geliştiren kişiyi başarıya ulaştıran tüm prensip, şart ve sırlarına bağlı kalarak başkaları tarafından aynı isimle ve defalarca yinelenmesiyle oluşan bir ticari ... -
Farklı nişasta kaynaklarından enzimle dirençli nişasta üretimi ve düşük glisemil indeskli fonksiyonel atıştırmalık formülasyonların geliştirimesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-26)Bu çalışmada, farklı nişasta kaynaklarından enzimle dirençli nişasta üreterek ve düşük glisemik indeksli fonksiyonel atıştırmalık formülasyonların geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, sade galeta ve krakere, %10, ... -
Sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından tüketilen protein tozlarının kalitesinin amino asit profili ve sindirilebilirlik yönünden incelenmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-01)Çalışmanın amacı, Tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde spor ile ilgilenenlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle gençler spor yaparlarken aynı zamanda vücut gelişimini ve kas kütlesini arttırmaya çalışmaktadırlar. ... -
Eminönü Yeni Caminin restorasyon sürecinde yapının özgün malzeme tespiti ve yeni malzeme kullanım önerileri
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-15)Tez çalışması kapsamında ele alınan Yeni Cami, XVII. yy.'ın ikinci yarısında yapılmış olup klasik dönem Osmanlı Mimarisinin görüldüğü son anıt eserlerdendir. 355 yıllık tarihe sahip olan Yeni Cami, günümüze ulaşıncaya ... -
İstanbul`da bazı gıda işletmelerinde hijyenik kalitenin saptanması
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-10)İnsan yaşamında gıda kökenli hastalıklar her geçen gün artmakta ve sağlık açısından önemini korumaktadır. Gıda işletmelerinde gıda güvenliği açısından yapılan denetim ve kontroller halk sağlığı açısından önemli bir yer ... -
Pastörize ve UHT sütten starter kültür kullanılarak üretilen yoğurtların fizikokimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özelliklerinin belirlenmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-22)Yoğurt insan beslenmesinde önem taşıyan ve sevilerek tüketilen fermente bir süt ürünüdür. İnek, koyun, keçi, manda veya bunların karışımlarından oluşan süte starter kültür katılarak üretilen ve laktik asit fermantasyonu ... -
Ülkemizde bebek ve küçük çocuk gıdalarına takviye edilmiş folik asitin biyoerişilebilirliğinin in vitro gastrointestinal sistem ile incelenmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-05-05)Bebeklerin ve çocukların büyüme ve gelişiminde yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Bebek maması temel olarak süt ve süt ürünleri ile formüle edilmektedir. Bebeklerin yeterli ve dengeli beslenmesi için bebek gıdalarına ... -
Su ve atıksu şebekelerinde maliyet analizi İSKİ Asya Yakası örneği
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-08-07)Suyun hayatımızdaki önemi kadar kullanılan suyun çevreye zarar vermeden sağlıklı bir şekilde uzaklaştırılması da o kadar önem arz etmektedir. Bu çalışma İSKİ Kurumu tarafından farklı tarihlerde ve farklı bölgelerde benzer ... -
Lactobacillus brevis e25 suşlarından elde edilen ekzopolisakkaritlerin bazı gıda tozlarının yapışma özellikleri üzerine etkisi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-06-21)Bu çalışmada, bir laktik asit bakterisi olan Lactobacillus brevis E25'ten elde edilen ekzopolisakkaritlerin (EPS), farklı gıda tozlarının katı yüzeylere yapışmasına etkisi araştırılmıştır. Mısır cipsi ve ahşap pul ... -
Ülkemizde tüketilen kahvaltılık gevrek ürünlerinin glisemik indeks ve protein sindirilebilirliklerinin in vitro gastrointestinal sistem ile incelenmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-05-05)Bu çalışmanın amacı; kahvaltılık gevrek içeriklerinin glisemik indeks ve protein sindirilebilirliklerine olan etkisinin incelenmesidir. Analiz edilen farklı marka ve içerikteki 12 kahvaltılık gevrek; İstanbul'daki ... -
Bazı geleneksel gıdalarımızın b grubu vitamin kompozisyonunun belirlenmesi ve sağlıklı beslenme açısından değerlendirilmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-30)Tarihsel süreç içerisinde Türklerin yaşam şekilleri, yaşadıkları coğrafya ve etkileşim halinde oldukları medeniyetler, yemek kültürlerini ve yeme-içme alışkanlıklarını etkilemiştir. Türk mutfağı, Fransız ve Çin mutfakları ... -
Geleneksel gıdalarımızın in vitro glisemik indeks tayini ve beslenme açısından değerlendirilmesi
(İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-09)Bu çalışma, beslenmemizde sıklıkla tükettiğimiz geleneksel gıdalarımızın İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ArGe laboratuarında analiz edilerek glisemik indekslerini belirlemek ve beslenme üzerine etkilerini değerlendirmek ...