Farklı oranlarda yem bezelyesi (Pisum sativum L.) ve arpa (Hordeum vulgare) karışımlarının silolama ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma; farklı oranlarda Arpa (Hordeum vulgare ) ve Yem Bezelyesi (Pisum arvense L.) bitki karışımlarının silolanma özelliklerinin belirlenmesi amacı ile yürütülmüştür. Bu amaçla yürütülen çalışmada; Yem Bezelyesi GAP Pembesi çeşidi, Arpa ise Kendal ve Samyeli çeşitleri %100 Yem Bezelyesi, %100 Kendal, %100 Samyeli, %75 Yem Bezelyesi + %25 Kendal, %50 Yem Bezelyesi + %50 Kendal, %25 Yem Bezelyesi +%75 Kendal, %75 Yem Bezelyesi + %25 Samyeli, %50 Yem Bezelyesi+%50 Samyeli, %25 Yem Bezelyesi+%75 Samyeli ile olmak üzere toplamda 9 uygulama yapılmıştır. Silolanan bitkiler, ağzı kapalı hava almayacak şekilde plastik 2'şer lt lik bidonlarda 3 tekerrürlü olacak şekilde hazırlanmıştır. Silajlar 60 gün bekletilip açıldıktan sonra fiziksel muayeneleri (renk, koku, strüktür) ve kimyasal analizleri (kuru madde, ham kül, ham protein, ADF, NDF ve pH ) yapılıp Flieg puanı da hesaplanmıştır. Yapılan tüm analizler sonucunda; kuru madde (KM), ham kül (HK), ham protein (HP), ADF, NDF ,pH ve fleig puanı (FP) değerleri arasındaki farklılıklar önemli bulunurken; renk, koku, yapı ve DLG (puan) değerleri arasında önemli farklılıklar bulunmamıştır. Elde edilen KM, HK, HP, ADF, NDF, pH ve flieg puanı (FP) değerleri sırasıyla ( %19.23- 30.98, 8.17-10.14, 12.16-18.29, 35.33-40.50, 55.02-69.76, 3.92-4.12, 86.56- 105.16 )arasında değişmiştir. Genel olarak elde edilen sonuçlar ışığında ise %25 Yem Bezelyesi + %75 Arpa olacak şekilde karışım yapılmasının kalite özellikleri açısından daha uygun olacağı önerilmiştir.Anahtar Kelimeler: Yem Bezelyesi, Arpa, Silaj, Karışım, Fiziksel Özellikler This research was conducted to determine the silage properties of barley (Hordeum vulgare) and forage pea (Pisun arvense) plants mixtures at diffperent rations. 9 applications were made in the research in total by using 3 varieties of plants (1 variety of forage peas (GAP pink forage peas) and 2 varieties of barley (Kendal and Samyeli barley)). The aplications were silaged: 100% Forage pea, %100 Kendal, 100% Samyeli, 75% Forage pea + %25 Kendal, 50% Forage pea + 50% Kendal, 25% Forage pea +%75 Kendal, 75% Forage pea + %25 Samyeli, 50% Forage pea +50% Samyeli and 25% Forage pea +%75 Samyeli. The silaged plants were prepared as 3 repetitions in 2 liter plastic conisters which covered tightly so as no air intake. The physical examinations (color, smell and structure) and chemical analyses (dry matter, crude ash, crude protein, ADF, NDF, pH) were done as well as having been calcuted the fleig scores, after the silage have been left for 60 days. As a result of analyzes; there were significant differences in dry matter (DDM), crude ash, crude protein, ADF, NDF, pH and flieg score (FP) values but there were no significant differences in color, smell, structure and DLG (score) values.The obtained values of dry matter (DDM), crude ash, crude protein, ADF, NDF, pH and flieg score were determined between %19.23- 30.98, %8.17-10.14,% 12.16-18.29, %35.33-40.50,% 55.02-69.76,% 3.92-4.12, 86.56-105.16 respectively. It is suggested as the result of the research that the silage which consist of %25 foreage peas and %75 barley mixtures are suitable in order to increase the quality properties.Key Words: Foreage Peas, Silage, Physical Properties, The Mixture
Collections