Sisplatinin sıçan böbrek ve karaciğer dokusu üzerindeki toksik etkisine karşı nar suyu özütünün koruyucu etkinliğinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Sisplatin, çeşitli kanserlerin tedavisinde yaygın olarak kullanılan platin-bazlı sitotoksik bir ilaçtır. Ancak, özellikle yüksek dozlarda kullanıldığında, nefrotoksisite ve hepatotoksisite gibi ciddi yan etkilere neden olmaktadır. Bu toksisitenin gelişim mekanizmasında son yıllarda daha çok serbest radikallerin yol açtığı hasar ve artmış oksidatif stres sorumlu tutulmaktadır. Oksidatif stres oluşumunu engelleyen bazı antioksidan moleküller nefrotoksisite ve hepatotoksisite oluşumunu engelleyebilir. Nar meyvesinin güçlü antioksidan aktiviteye sahip olduğu gösterilmiştir. Ayrıca, narın antiaterojenik, antikarsinojenik, antidiyabetik, antimikrobik ve anti-enflamatuvar etkileri de bilinmektedir. Nar çekirdeği özütü ve nar çiçeği ile bildirilmiş birkaç literatür olmasına rağmen, nar suyunun taze sıkılmış formu ile ilgili çok az çalışma vardır. Bu çalışmada, histopatolojik yaklaşımlar kullanılarak böbrek ve karaciğerdeki sisplatin kaynaklı toksisiteye karşı taze nar suyunun potansiyel koruyucu etkisini araştırmak amaçlanmıştır.Çalışmada, 28 adet sağlıklı erişkin erkek Wistar albino sıçan kullanıldı. Deney hayvanları herbir grupta 7 adet (n=7) olacak şekilde rastgele 4 gruba ayrıldı: Grup 1: Kontrol, Grup 2: Nar suyu uygulanan grub (2 cc/kg/gün, 10 gün boyunca, gavaj yoluyla), Grup 3: Sisplatin uygulanan grub (8 mg/kg/gün, 5.günde, i.p, tek doz) ve Grup 4: Sisplatin ve nar suyu uygulanan grub (Sisplatin 8 mg/kg/gün, 5.günde, i.p, tek doz, Nar suyu 2 cc/kg/gün, 10 gün boyunca, gavaj yoluyla). Çalışmada 10. günün sonunda bütün gruplardaki hayvanlar uygun cerrahi prosedürler takip edilerek sakrifiye edildi, sonra karaciğer ve böbrek dokuları alındı. Alınan böbrek ve karaciğer materyallerindeki sisplatin toksisitesi ve nar suyunun etkinliği histopatolojik incelemeyle değerlendirildi.Nar suyu alan deneklerin böbrek dokusu, sisplatin grubuna göre kıyaslandığında, sisplatin kaynaklı yapısal değişikliklerin anlamlı olarak düzeldiği görüldü. Ama karaciğer dokusunda, her ne kadar iki denekte sisplatinin neden olduğu toksisite zayıflatılmış olsa da, anlamlı bir düzelme gözlenmedi. Sonuç olarak, antioksidan etkili nar suyunun sisplatin kaynaklı toksisiteye karşı sıçan böbreğinde koruyucu etkiye sahip olduğu görülmüş, fakat karaciğerde koruyucu etki gözlenmemiştir. Nar suyu, kemoterapi ilaçları alan hastalarda bir diyet takviyesi olarak yararlı olabilir. Cisplatin is a platinum-based cytotoxic agent commonly used in the treatment of a variety of cancer. However, especially when used at high doses, cisplatin can lead to serious side effects such as nephrotoxicity and hepatotoxicity. Free radical damage and increased oxidative stress have been proposed important mediators in the mechanism of cisplatin-induced toxicity. Some antioxidant molecules that prevent the formation of oxidative stress eliminate the nephrotoxicity and hepatotoxicity caused by cisplatin. Pomegranate (Punica granatum L.) has been known to possess strong antioxidant activity. It is also shown that pomegranate exhibits antiatherogenic, anticarcinogenic, antidiabetic, antimicrobial and anti-inflammatory activities. Although there is a few literature on pomegranate extract and flower, there is very little information regarding its freshly squeezed form. For this purpose, the present study was designed to investigate the potential protective effect of fresh pomegranate juice against cisplatin-induced toxicity in kidney and liver of rats using histopatological approaches.Twenty-eight adult male Wistar albino rats were randomly divided into four groups of seven animals: Group 1: Control, Group 2: Treated for 10 consecutive days by gavage with pomegranate juice (2 cc/kg/day); Group 3: Injected intraperitoneally with cisplatin (8 mg/kg body weight, single dose) onset of the day 5, and Group 4: Treated by gavage with pomegranate juice 10 days before and after a single injection of cisplatin onset of the day 5. After 10 days, the animals were sacrificed and their kidneys and liver tissue samples were removed from each animal after experimental procedures. Cisplatin-induced renal and hepatic toxicity and the effect of pomegranate juice were evaluated by histopatological examinations.In the kidney tissue, pomegranate juice significantly ameliorated cisplatin-induced structural alterations when compared to the cisplatin alone group. But in the liver tissue, although pomegranate juice attenuated the cisplatin-induced toxicity only in 2 rats, significant improvement was not observed.In conclusion, these results demonstrate that the antioxidant pomegranate juice might have a protective effect against cisplatin-induced toxicity in rat kidney, but not in liver. Pomegranate juice could be beneficial as a dietary supplement in patients receiving chemotherapy medications.
Collections