Yabani asma (V. vinifera Ssp. Silvestris) ve bazı amerikan asma anaçlarında tuz stresi toleransının değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama serasında materyal olarak 5 adet yabani asma (V. vinifera ssp.silvestris) anacı (E2, M4, L8, S2 ve C3) ve 2 adet Amerikan asma (41B ve 1616C) anacının 2 gözlü çelikleri üzerinde yürütülmüştür. Bu anaçların gözleri patlayıp 2-3 yapraklı olduğunda, farklı dozlarda (0, 50, 100, 150 ve 200 mM NaCl) 8 hafta boyunca tuz uygulanmıştır. Elde edilen sonuçların ortalama değerleri incelendiğinde, bitki canlılık oranı % 86.66 (L8)-% 100 (1616C, 41B ve C3), sürgün uzunluğu 16.43 cm (M4)-23.20 cm (L8), sürgün yaş ağırlığı 2.56 g (S2)-7.14 g (1616C), sürgün kuru ağırlığı 0.55 g (S2)-1.12 g (1616C), boğum sayısı 3.50 adet (41B)-6.63 adet (1616C), yaprak saysı 4.06 adet (41B)-7.06 adet (1616C), toplam klorofil miktarı 20.05 (L8)-29.36 (C3), köklenme oranı % 93.33 (L8)-% 100 (1616C, C3, E2, M4 ve S2), kök yaş ağırlığı 1.03 g (L8)-3.88 g (41B), kök kuru ağırlığı 0.16 g (L8)-0.37 g (41B), kök uzunluğu 12.03 cm (1616C)-18.03 cm (E2), kök sayısı 8.53 adet (C3)-26.86 adet (1616C), kök zararlanma derecesi 0.5 (1616C)-1.5 (L8), kök tolerans oranı 0.23 (E2)- 0.56 (1616C), sürgün tolerans oranı 0.23 (E2)- 0.58 (1616C), sürgün tolerans indeksi 80.23 (E2)- 149.72 (1616C) ve kök tolerans indeksi 150.53 (1616C)-160.48 (41B) arasında tespit edilmiştir. Sonuç olarak uygulanan tuz dozlarının artışına bağlı olarak tüm yabani asma ve Amerikan asma anaçlarının fiziksel özelliklerinde düşüşler olduğu saptanmıştır. This study was carried out on 2 eyed cuttings of the 5 wild vine (V. vinifera ssp.silvestris) rootstocks (E2, M4, L8, S2 and C3) and 2 American grapevine (41B and 1616C) rootstocks in the Research and Application Greenhouse Department of Horticulture of Faculty of Agriculture of Dicle University. When the buds of these rootstocks broke and have 2-3 leaves, different doses (0, 50, 100, 150 and 200 mM NaCl) of salt were applied for 8 weeks. When the average values of the obtained results were valued, it was determined as % 86.66 (L8)- %100 (1616C, 41B ve C3) of plant vitality ratio, 16.43 cm (M4)-23.20 cm (L8) of shoot length, 2.56 g (S2)-7.14 g (1616C) of shoot wet weight, 0.55 g (S2)-1.12 g (1616C) of shoot dry weight, 3.50 adet (41B)-6.63 adet (1616C) of the number of knots, 4.06 (41B)-7.06 (1616C) of leaf number, 20.05 (L8)-29.36 (C3) chlorophyll ratio, %93.33 (L8)-%100 (1616C, C3, E2, M4 ve S2) of rooting ratio, 1.03 g (L8)-3.88 g (41B) of root wet weight, 0.16 g (L8)-0.37 g (41B) of root dry weight, 12.03 cm (1616C)-18.03 cm (E2) of root length, 8.53 (C3)-26.86 (1616C) of root number, 0.5 (1616C)-1.5 (L8) of root damage degree, 0.23 (E2)- 0.56 (1616C) of root tolerance ratio, 0.23 (E2)- 0.58 (1616C) of shoot tolerance ratio, 80.23 (E2)- 149.72 (1616C) of shoot tolerance index and 150.53 (1616C)-160.48 (41B) of root tolerance index. As a result, the physical properties of all wild vine and American vine rootstocks have decreased due to the increase in salt doses.
Collections