Diyarbakır karpuzunda(Citrullus lanatus) farklıgübre tiplerinin verim ve kalite üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, 2012 yılınnda Diyarbakır ilinin Sur ilçesine bağlı Erimli köyündeyürütülmüştür. Çalışmada, farklı doğal gübre tiplerinin Diyarbakır Sürme karpuz genotipindeverim ve kalite özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada; meyve ağırlığı, meyve boyu,meyve çapı, meyve indeksi, kabuk kalınlığı, meyve sap uzunluğu, SÇKM, pH ve verimle ilgiliölçüm ve gözlemler alınmıştır. Bu çalışma kontrol grubu ile birlikte 6 farklı doğal gübreuygulanmıştır. Kullanılan gübreler; güvercin, koyun-keçi, tavuk, at-eşek ve büyük başgübrelerinden oluşmaktadır. Hiçbir kimyasal gübre uygulamadan bitki başına 5,25 kg. at-eşekgübresi uygulanan parseldeki meyvelerin ortalaması 15,42 kg. ortalama ile verim bakımındanen iyi sonucu vermiştir. Meyve suyunda çözülebilir kuru madde miktarı ise en yüksek (% 7.88)değer ise koyun-keçi gübre uygulamasından elde edilmiştir.Bu çalışmada Diyarbakır'da geniş bir ekim alanına sahip karpuzun verim ve kalitesiniiyileştirmek amacıyla ilin sembolü haline gelmiş ve adana coğrafi tescil belgesi alınmış olanDiyarbakır sürme genotipinin yetiştiriciliğinde, farklı doğal gübrelerin verim ve kalite üzerindeetkilerini tespit etmek amaçlanmıştır. Sadece kimyasal gübreleme uygulamasına karşın,farklıdoğal gübrelerin de toprağın iyileşmesine ve dolayısıyla verim ve kaliteyi de arttırdığıgörülmektedir.Bölgede yoğun olarak bulunan doğal gübrelerin karpuz yetiştiriciliğindedeğerlendirilmesi karpuz üretimini artıracağı ve kimyasal gübre uygulamasını azaltacağıdüşünülmektedir. This study was carried out in Erimli village of Sur district of Diyarbakırprovince in 2012. In this study, the effect of different natural fertilizer types on yieldand quality characteristics of Diyarbakır sowing watermelon genotype was investigated.Study; fruit weight, fruit length, fruit diameter, fruit index, shell thickness, fruit stalklength, TSS, pH and yield measurements and observations were taken. Six differentnatural fertilizers were applied together with the control group. Fertilizers used; pigeon,sheep-goat, chicken, horse-donkey and consists of large head fertilizer. 5.25 kg per plantwithout applying any chemical fertilizer. horse-donkey manure applied to the parcel offruits average 15.42 kg. average yield with the best results. The highest soluble mattercontent in fruit juice (7.88%) was obtained from sheep-goat fertilizer application.In this study, it was aimed to determine the effects of different natural fertilizerson the yield and quality of the cultivation of Diyarbakır cultivation genotype, which hasbecome a symbol of the province and has received geographical registration certificatein order to improve the yield and quality of watermelon with a wide cultivation area inDiyarbakır. Despite the application of only chemical fertilization, it is seen that differentnatural fertilizers improve the soil and hence increase the yield and quality. Theevaluation of the natural fertilizers in the region in watermelon cultivation is thought toincrease watermelon production and decrease the chemical fertilizer application.
Collections