Üzüm yetiştiriciliğinde organik ve konvansiyonel üretimin karşılaştırmalı ekonomik analizi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada, Diyarbakır ilinin Dicle ilçesinde üzüm yetiştiriciliğinde konvansiyonel ve organik üretimin ekonomik yönden karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışma Dicle ilçesinde160 adet bağ işletmesinde yürütülmüştür. Veriler üreticilerle yapılan anketler sonucu elde edilmiştir. Çalışmada üreticilerin yaş ve eğitim durumları, bağ işletmelerinin büyüklüğü, örgütlenme durumları, işletme varlıkları, alet ve makinalar, bağ tesisleri ve özellikleri, üzüm çeşitleri, bitki koruma uygulamaları, bağcılık faaliyet giderleri, dekara üzüm verimi ve üzüm yetiştiriciliğinden elde edilen brüt kâr incelenmiştir. Dekara üzüm verimi, konvansiyonel üzüm üretim şeklinde 85,5 kg iken organik üzüm üretim şeklinde 209,7 kg olarak belirlenmiştir. Organik üzüm üretimde dekara ortalama üzüm veriminin, konvansiyonel üzüm üretime göre yaklaşık 2,5 kat daha fazla olduğu saptanmıştır. Konvansiyonel tarımda toplam üzüm yetiştiriciliği faaliyeti gideri 981,8 TL'dir. Organik üzüm yetiştiriciliğinde üzüm yetiştiriciliği faaliyeti giderleri toplam ise 1.670,6 TL olduğu saptanmıştır. Konvansiyonel tarımda üzümün işlenmesi ile değişken giderler toplam 1.274,9 TL, organik tarımda ise 954,7 TL'dir. Bağcılık faaliyeti değişken giderler toplamı konvansiyonel üzüm üretimde 2.256,7 TL, organik üzüm üretimde ise 2.305,4 TL olarak tespit edilmiştir. Konvansiyonel üzüm üretim yapan işletmelerin dekara gayrisafi üretim değeri 431,6 TL, organik üzüm ile üretimde ise dekara gayrisafi üretim değeri 502,2 TL, olarak hesaplanmıştır. Dekara düşen brüt kâr, konvansiyonel üzüm üretiminde 121,4 TL, organik üzüm üretimde ise 335,1TL olarak hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre organik üzüm yetiştiriciliğinin konvansiyonel üzüm yetiştiriciliğine göre daha kârlı olduğu belirlenmiştir. In this study, the conventional and organic production in grape cultivation in Dicle district of Diyarbakır province was intended to compare in economic way. This study was carried out in 160 vineyards in Dicle. The data were obtained as a result of the surveys conducted with the producers. In the study, age and educational status of producers, size of vineyards, organization status, business assets, tools and machines, vineyard facilities and properties, grape varieties, plant protection practices, viticulture activity expenses, perennial grape yield and grape cultivation were examined. While the yield of grapes in per decare was 85,5 kg in the form of conventional grape production, it is 209,7 kg in organic grape production. In organic grape production, the average grape yield per decare was found to be 2,5 times higher than in conventional grape production. The total cost of grape cultivation activities in conventional agriculture is 981,8 Turkish Lira while grape cultivation activity in organic grape cultivation was found to be 1.670,6 Turkish Lira in total. In conventional agriculture, the total cost of processing grapes is 1.274,9 Turkish Lira and in organic agriculture it is 954,7 Turkish Lira. The variable expenses in grape growing were determined as 2.256,7 Turkish Lira in conventional grape production and it is 2.305,4 Turkish Lira in organic grape production. The gross production value of conventional grape production enterprises was calculated as 431,6 Turkish Lira per decare, whereas the gross production value of organic grapes production was 502,2 Turkish Lira per decare. Gross profit per decare is calculated as 121,4Turkish Lira in conventional grape production and 335,1 Turkish Lira in organic grape production. According to the results, it is determined that organic grape cultivation is more advantageous than conventional grape cultivation.
Collections