Şanlıurfa ili Akçakale ilçesi 1 nolu aile hekimliğine kayıtlı 19 yaş ve üzeri kişilerde obezite sıklığı ve risk faktörler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Obezite önemli psikososyal boyutlara sahip, her yaşta ve her cinste kibireylerde görülebilen, tüm ülke vatandaşlarını etkileyen multifaktöriyel bir halksağlığı problemidir. Şanlıurfa/ Akçakale bölgesinde obezite sıklığının ve riskfaktörlerinin belirlenmesidir.Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte planlanan çalışma Şanlıurfa/Akçakale ilçesi 1 NoluAile Hekimliğine kayıtlı 19 yaş ve üzeri bireylerde uygulanmıştır. 1796 bireyinbulunduğu evrende örneklem % 95 güven aralığı ile 209 olarak bulunmuştur. Bireylersistematik örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Veriler araştırmacı tarafından anketeşliğinde yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Boy ve vücut ağırlığı ölçümleri yapıldı.Veriler spss programıyla değerlendirilmiştir. Sayı, ortalama Varyans Analizi, t testive Korelasyon Analizi kullanılmıştır. p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir.Bulgular: Katılımcıllarda erkek oranı % 57,6 kadın oranı % 42,4 idi. Araştırmayadahil edilen bireylerin aritmetik yaş ortalaması 36,7 ± 13,5 olarak hesaplanmıştır.Çalışmaya katılan bireylerin %17'si zayıf, %34'ü normal, %38'i fazla kilolu%20'si obezi %6,3'nün morbid obez olduğu tespit edilmiştir. Erkeklerin %21,3'üobez, %42,8'i ise fazla kilolu kadınların ise %33,1'i obez, %31,5'i fazla kiloludur.19-29 yaş arası bireylerde obezite oranı %18,7, fazla kiloluluk oranı ise %23,5 idi. 60ve üzeri bireylerde obezite oranı %46,2, fazla kiloluluk oranı ise %38,4 idi.Araştırmada obezite görülme oranıyla; cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, ekonomikdurum, birinci derece akrabalarda obezite varlığıyla istatiksel olarak önemli bir ilişki bulunmuştur.Sonuç: Akçakale'de obezitenin halk sağlığı sorunu olduğu açığa çıkmıştır.Bireylerde obeziteye neden olabilecek değiştirilebilir risk faktörleri (fiziksel aktivitedurumu, yemeklerde kullanılan yağ türü, tv izleme sıklığı, sağlıksız beslenme vb.)saptanmıştır.Toplum için yeterli fiziksel aktivite alanları oluşturulmalı ve bireyler bu alanlarayönlendirilmeli. Toplumda obezite, fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme farkındalıkeğitimleri uygulamalı şekilde verilmeli farkındalık arttırılmalıdır. Kadınlara yönelikobezite ile mücadele programları geliştirilmeli ve pozitif ayrımcılık uygulanmalı.Bireyler doğru bilgi kaynaklarına (diyetisyen, hekim vb.) yönlendirilmeli. Beslenmealanında uzman sağlık çalışanlarına (diyetisyen vb.) daha aktif çalışma imkanlarısağlanmalı..Anahtar sözcükler: Obezite, Prevalans, Yetişkinler, Risk Faktörleri, Beslenme Aım: Obesity; is a multiactorial pulic health problem afecting all citizens of thecountry, which can be seen in individuals of all ages and in all sexes importantpsychosocial dimensions. The aim of this study was to determine the obesityprevalence and risk factors in Akcakale.Materials and Methods: The cross-sectional study was carried out in the individualsaged 19 years and older who were registered to the Family Medicine Department oŞanlıurfa / Akçakale. In the universe where 1796 individuals were found, the samplewas found to be 209 with 95% confidence. İnterval individauls included in the studywere determined by systematic sampling method. The data were collected byreserchaer by face to face interview method. Height and body weight measurementswere made. The data were evaluated by SPSS program. Number, mean VarianceAnalysis, t test and Correlation Analysis were used. p<0,05 was consideredsignificant.Results: İn collaborative, 57,6% were male and 42,4% were female. The mean ageof the subjects included in the study was calculated as 36,7± 13,5.17% of of the participants were weak, 34% were normal, 38% were overweight and20% were obese and 6,3% were morbidly obese. 21,3% of men are obese, 42,8% areoverweight women, 33,1% are obese, 31,5% are overweight. Obesity rate was 18,7%and overweight was 23,5% in individuals aged 19-29 years. Obesity rate was 46,2%and overweight was 38,4% in 60 and over individuals. In the study, there was astatistically significant relationship between obesity incidence and gender, age,education level, economic status, first degree obesity in the relatives and the fat typeused in the meals consumed. CONCLUSION: Obesity is a public health problem in Akçakale. In the individuals,changeable risk factors (physical activity status, type of fat used in meals, frequencyof watching TV, unhealthy nutrition etc.) were determined.Adequate physical activity areas for the society should be established andindividuals should be directed to these areas. Obesity, physical activity and healthynutrition awareness trainings should be given in a practical way and awarenessshould ve increased. Development o anti-obesity program for women and positivediscrimination should be implemented. İndividuals should be directed to the rightsources of information ( dietitian, physician, etc.). More active working opportunitiesshould be provided to healthcare proessionals who are experts in nutrition.Key words: Obesity, Prevalence, Adults, Risk Factors, Nutrition
Collections