Bebek ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek gıdalarında mikrobiyolojik kalitenin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Bu tez çalışmasında bebek formülleri, devam formülleri, tahıl bazlı ek gıdalar, meyve püreleri, sebze püreleri, menüler ve karışımlar, sütlaçlar ve muhallebiler, atıştırmalıklar ve içeceklerden oluşan 135 adet bebek gıdası bazı patojen bakterilerin varlığı ve hijyenik kalitelerinin belirlenmesi amacıyla incelenmiştir.Gereç ve yöntem: Tüm örneklerde Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7, Escherichia coli, Cronobacter sakazakii, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, toplam mezofilik aerob bakteri, Enterobacteriaceae, koliform, küf ve maya ile sülfit indirgeyen anaerob bakteri varlığı ve/veya sayısı klasik kültürel yöntemlerle incelenmiştir. İzole edilen bakterilerin Vitek 2 compact bakteri tanımlama cihazı ile identifikasyonları yapılmış ve antibiyotiklere olan dirençleri disk difüzyon yöntemi ile araştırılmıştır.Bulgular: Bu tez çalışması sonucunda örneklerin hiçbirinde Salmonella spp., L. monocytogenes, E. coli O157:H7, E. coli, C. sakazakii ve SAB tespit edilememiştir. İncelenen örneklerde Enterobacteriaceae, koliform, B. cereus, S. aureus, küf ve maya kontaminasyon düzeyleri sırasıyla %42,96, %0,74, %2,22, %0,74, %23,70 ve %2,96 olarak bulunmuştur. Analiz edilen örneklerde Pantoea spp. (%2,96), Klebsiella pneumonia (%5,19), Enterobacter cloacae (%0,74), Serratia plymuthica (%0,74), Sphingomonas paucimobilis (%0,74), Bacillus pumilus (%0,74), Staphylococcus hominis (%2,96), Staphylococcus epidermidis (%2,96), Enterococcus casseliflavus (%2,96) ve Enterococcus faecium (%0,74) varlığı da tespit edilmiştir. Pantoea spp., K. pneumonia, E. cloacae, S. paucimobilis, B. cereus, S. hominis ve S. epidermidis izolatları üç veya daha fazla antibiyotiğe direnç göstermiştir. Sonuç: Patojen ve fırsatçı/potansiyel patojen bakterilerin varlığı ile bazı izolatlarda çoklu antibiyotik direncinin saptanması halk sağlığı açısından önem taşımaktadır. Bebek ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek gıdaları bağışıklığı tam gelişmemiş veya baskılanmış bireyler tarafından da tüketilebileceği için üretim hijyeninin ve uygun muhafaza koşullarının sağlanması gerekmektedir.Anahtar kelimeler: devam sütü, ek gıda, patojen, mikrobiyolojik kalite, antibakteriyel direnç Aim: In this thesis study, 135 baby foods of baby formulas, continued formulas, cereal based foods, fruit purees, vegetable purees, menus and blends, rice pudding and custards, snacks and drinks were investigated to determine the presence of some pathogenic bacteria and their hygienic qualities.Material and Method: In all samples, the presence of Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7, Escherichia coli, Cronobacter sakazakii, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, total mesophilic aerobe bacteria, Enterobacteriaceae, coliform, mold-yeast and sulfide reducing anaerobic bacteria were examined by classical cultural methods. The isolated bacteria were identified by Vitek 2 compact bacterial identification system and their resistance to antibiotics by using disk diffusion method was investigated.Results: As a result of this thesis study, Salmonella spp., L. monocytogenes, E. coli O157:H7, E. coli, C. sakazakii and SAB was not found in any sample. In the samples examined, Enterobacteriaceae, coliform, B. cereus, S. aureus, mold and yeast contamination levels were found to be 42,96%, 0,74%, 2,22%, 0,74%, 23,70% and 2,96%, respectively. The presence of Pantoea spp. (2.96 %), Klebsiella pneumonia (5,19%), Enterobacter cloacae (0,74%), Serratia plymuthica (0,74%), Sphingomonas paucimobilis (0,74%), Bacillus pumilus (0,74%), Staphylococcus hominis (2,96%), Staphylococcus epidermidis (2,96%), Enterococcus casseliflavus (2,96%) and Enterococcus faecium (0,74%) was also found in analyzed samples. Pantoea spp., K. pneumonia, E. cloacae, S. paucimobilis, B. cereus, S. hominis and S. epidermidis isolates showed resistance to three or more antibiotics. Conclusion: The determination of multiple antibiotic resistance in some isolates with the presence of pathogen and opportunist/potential pathogenic bacteria was found to be important in terms of public health. Since baby and child follow-on milk and supplementary foods can be consumed by people without fully developed immunity or with suppressed immunity, it is necessary to ensure production hygiene and appropriate storage conditions.Keywords: follow-on milk, supplementary food, pathogen, microbiological quality, antibacterial resistance
Collections