Gebe kadınlarda günlük besinlerle alınan omega yağ asitleri kaynaklarının ve miktarlarının belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı; gebelerin 1., 2. ve 3. trimester'de besin yoluyla aldıkları omega yağ asitleri kaynakları ve miktarlarının belirlenmesidir. Çalışma, 18-45 yaş arasında gebeliğin 1., 2. ve 3. trimester'inde olan 130'ar gebe kadın olmak üzere toplam 390 tane sağlıklı tekli gebe üzerinde yapılmıştır. Araştırma verileri, daha önce yapılmış araştırma sorularından ve konu ile ilgili kaynaklardan elde edilen bilgiler doğrultusunda hazırlanan anket formu ve 24 saatlik besin tüketim kaydı yardımı ile karşılıklı görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Tüm katılımcılardan gönüllü onam formunu okumaları ve kabul etmeleri halinde onaylamaları istenmiştir. Besin tüketim sıklığı bölümü, güncel literatürlerde ve Bebis 7,1'de bulunan; ALA, DHA, EPA, toplam omega-3 ve omega-6 içerikleri saptanmış olan omega yağ asitleri yönünden zengin besinler seçilerek hazırlanmıştır. Bulunan verilen SPSS 18,0 ile analiz edilmiş ve istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Gebeliğin son dönemlerine doğru besin yoluyla alınan omega yağ asitleri miktarlarında bir artış mevcut değildir. 1. trimester grubundan 3. trimester grubuna doğru besin yoluyla alınan günlük ALA, DHA, EPA, toplam n-3 ve toplam n-6 tüketim miktarlarında genel olarak bir azalma mevcuttur. Ancak 1., 2. ve 3. trimester'deki gebelerin ALA, DHA ve EPA tüketim miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark mevcut değildir (p>0,05). 2. trimester'deki gebelerin 1. ve 3. trimester'deki gebelere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede omega-3 yağ asidi yönünden daha zengin olarak beslendikleri saptanmıştır(p<0,05). 1. trimester'deki gebelerin 2. ve 3. trimesterde'ki gebelere göre omega-6 yağ asitleri yönünden anlamlı derecede daha zengin beslendikleri saptanmıştır (p<0,05). Günlük besin yoluyla alınan toplam n-3:n-6 oranları 1., 2. ve 3. trimester'deki gebeler için sırasıyla; 1:6; 1:11 ve 1:10'dur. Gebelerin besin yoluyla alınan omega yağ asitleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve yararlarına rağmen tüketimlerinde herhangi bir artışa gitmedikleri sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Gebelik, omega yağ asitleri, omega yağları içeren besinler, n-3:n-6 oranı The objective of this study is to determine the amounts and sources of omega fatty acids that taken during 1st, 2nd and 3rd trimester. The survey is conducted on 390 healthy pregnants between 18-45 ages who are in first, second and third trimesters with number of 130s.Survey datas are gathered by using face to face interview method in accordance with information from reference boks and with the help of questionnaire and daily food consumption registry. All participants are asked for reading informed consent form and confirming if accept.Prevalence of food consumption is worked out by choosing omega fatty acids rich nutrients those stated in current literature and Bebis 7,1 and of those ALA, DHA, EPA, total omega-3 and omega-6 substances are determined.Datas found are analyzed with SPSS 18,0 and evaluated statictically. There is no increase in the amount of omega fatty acids taken by nutrients at the final period of pregnancy.In general, there is a decrease in the consumption amounts of daily ALA, EPA, DHA, total n-3 and total n-6. On the other hand, there is no statistically significant difference between ALA, DHA and EPA consumption amounts of pregnants in 1. , 2. and 3. Trimesters (p>0,05). It is detected that pregnants in 2. trimester take nourishment statistically-significantly better than pregnants in 1. and 3. trimesters in terms of omega-3 fatty acids(p<0,05). It is detected that pregnants in 1. trimester take nourishment statistically-significantly better than pregnants in 2. and 3. trimesters in terms of omega-6 fatty acids (p<0,05). The rates of daily total n-3 and total n-6 for pregnants in first, secaond and third trimesters are respectively 1:6, 1:11 and 1:10. It is concluded that pregnants don't have enough information about daily-taken omega fatty acids and they don't show a tendency to increase consumption although their benefits.Key Words: Pregnancy, omega fatty acids, omega fatty rich nutrients, n-3:n-6 rate
Collections