Sağlıklı yetişkin bireylerde, farklı miktarlarda tüketilen tarçının kan şekeri ve lipidleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, farklı miktarlarda tüketilen tarçının biyokimyasal bulgulardan; LDL, HDL, VLDL,TG, TK, HbA1c, AKŞ, TKŞ ile tansiyon, kilo ve BKİ üzerine etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Bu araştırma, 41 sağlıklı yetişkin birey üzerinde yürütülmüştür. Bireyler 3 gruba ayrılarak 40 gün süresince izlenmiştir. 1.gruba 1 gr/gün, 2.gruba 3 gr/gün ve 3.gruba 6 gr/gün tarçın verilmiştir. Verilerin analizinde, kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında Ki-kare Testi kullanılmıştır. Bağımlı iki grupta normal dağılım gösterenler için parametrik Bağımlı İki Grup Arasındaki Farkların t testi, bağımlı ikiden fazla grupta normal dağılım gösterenler için parametrik Tekrarlı Ölçümlerde Tek Yönlü Varyans Analizi, bağımlı ikiden fazla gruplarda normal dağılım göstermeyenler için non-parametrik Friedman testi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre; günde 1 gr, 3 gr ve 6 gr tarçın tüketen bireylerin tüketime başlamadan önce, 20.gün ve 40.gün ortalama kilo ölçümleri, BKİ değerleri, HbA1c, HDL, VLDL, TG, sistolik ve diyastolik kan basınçları arasında istatistiksel açıdan fark anlamsızdır. Günde 1 gr ve 3 gr tarçın tüketen bireylerin tüketime başlamadan önce, 20.gün ve 40.gün ortalama AKŞ ölçümleri arasında istatistiksel açıdan fark anlamlı bulunmamıştır. Ancak, günde 6 gr tarçın tüketen bireylerin ortalama AKŞ ölçümleri arasında fark anlamlı bulunmuştur. Günde 1gr, 3 gr ve 6 gr tarçın tüketen bireylerin tüketime başlamadan önce, 20.gün ve 40.gün ortalama TKŞ, LDL ve TK ölçümleri arasında fark istatistiksel açıdan anlamlıdır. Sonuç olarak, özellikle 3-6 gr tarçın tüketiminin bireylerin bazı kan parametrelerini olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Bu nedenle bireylerin tarçını düzenli tüketmeleri yönünde bilinçlendirilmelerinin yararlı olacağı düşünülmektedir. In this study it is aimed to invstigate the effect of cinnamon consumed in different quantities on the blood pressure, weight, and BMI with the biochemical findings LDL,HDL,VLDL, TG,TC, HbA1c, FBG,PBG. This research was carried out on 41 healthy adults. Theose were divided in three groups and were observed for 40 days. The cinnamon was given to 1st group 1 g/day, 2st group 3 g/day and 3st group 6 g/day. In data analysis, chi-square test was used to compare the categorical variables. Parametric t test of differences between two dependent groups was applied to those who showed a normal distribution in two dependent groups while parametric one way anova for repeated measurements was applied to those who showed a normal distribution in dependent groups more than two, and non-parametric Friedman test was applied on those who didn't show a normal distribution in dependent groups more than two. The average weight, BMI values,HbA1c,HDL,VLDL, TG, diastolic and systolic blood pressure levels of the individuals comsuming 1g, 3 g, and 6 g cinnamon per day were measured on the 20th and 40th day before they start comsuming, and according to the research findings the difference was statistically meaningless. There wasn't also a statistically meaningful difference on 20th and 40th day between the average FBG measurements of the individuals that consume 1 g and 3 g cinnamon before they start consuming. However, there was a meaningful difference between the individual's average FBG measurements. The average PBG, LDL, and TK meaasurements of the individuals that consume 1 g, 3 g, and 6 g cinnamon per day, bfore they start consuming, were statistically meaningful on the 20th and 40th day. As a result, it was found that especially 3-6 g cinnamon consumption affects certain blood parameters of the individuals in a positive way. Therefore, it is condiered to be beneficial to raise awareness of people about consuming cinnamon regularly.
Collections