Glutensiz diyetin kilo kaybı üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Gluten; buğday, arpa, çavdar ve yulaftaki glutelin ve gliadin proteinlerin karışımı, ana protein kompleksidir. Gluten tüketimi ile ilişkili hastalıklar çölyak hastalığı (ÇH), çölyak dışı gluten duyarlılığı (ÇDGD), dermatitis herpetiformis (DH), gluten ataksisi ve buğday alerjisidir. Bu hastalıkların tedavisi veya semptomlarının giderilmesi için bireylerin glutensiz diyet uygulamaları gerekmektedir. Glutensiz diyette genel olarak buğday, çavdar, arpa, yulaf ve bunlardan yapılan her türlü yiyecek yasaktır. Bu çalışma glutensiz diyetin kilo kaybı üzerine herhangi bir etkisinin olup olmadığının araştırılması amacıyla planlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, kilo vermek amacıyla başvuran, çölyak hastası olmayan, Beden Kütle İndeksi (BKİ) >25 kg/m² olan 18-65 yaş arası toplam 60 birey alınmıştır. Çalışmaya dahil edilen bireyler glutensiz diyet grubu ve kontrol grubu olarak 2 gruba ayrılmış, glutensiz diyet grubunun diyetleri glutensiz olarak ve her iki gruba da haftada %1 kilo kaybı sağlıyacak şekilde kişiye özel zayıflatıcı diyet düzenlenmiştir. Bireylerin başlangıç ve bir ay sonraki vücut kompozisyonları ölçümleri Inbody 370 vücut kompozisyonu ölçüm cihazıyla yapılmıştır. Glutensiz diyet ve kontrol grubundaki bireylerin bir ay sonundaki vücut kompozisyonlarındaki değişimler karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda; kontrol grubunun kilo, toplam yağ ve karın bölgesi yağ kayıplarının, glutensiz diyet grubunun kayıplarından istatistiksel olarak daha fazla olduğu bulunmuştur. (p<0,05). Sonuçta glutensiz diyetin kilo kaybı üzerine kısa vadede olumlu bir etkisinin olmadığı saptanmıştır. Gluten is a complex mixture of major proteins comprising the gliadins and glutenins in wheat, barley, rye and oats. Gluten-related disorders include celiac disease (CD), non-celiac gluten sensitivity (NCGS), dermatitis herpetiformis (DH), gluten ataxia and wheat allergy. In order to treat or prevent symptoms of the disease, the gluten-free diet must be followed. The gluten-free diet involves removing all foods mainly made from wheat, rye, barley and oats. The aim of this study, which was planned and has been attained, is to investigate whether gluten-free diet has an impact on weight loss or not. Sixty non-celiac gluten sensitivity participants between the ages of 18 and 65 and whose Body Mass Index is >25 kg/m², have been chosen for this study. The participants of this study were divided into two groups which are a group of individuals with gluten-free diet and a group of individuals with non-gluten-free diet (control group). The group of individuals with gluten-free diet followed the gluten-free diet. Apart from this, a special personalized diet plan of weight loss (with the loss of 1% kg every week) was arranged for both groups. The body composition of the participants was measured at the beginning of the experiment and after one month since the beginning of that experiment with the InBody 370 body composition measurement device. Afterwards, the values of body composition changes were compared between the participants of both groups. The result of the experiment has shown that the value of lost total fat and abdominal fat statistically was higher (p<0,05) in the group of individuals with non-gluten-free diet (control group) than in the group of individuals who followed gluten-free diet. As a result, it has been detected that gluten-free diet does not positively impact on the weight loss in the short term.
Collections