Serumda apelin oksidatif stres ve obezite ilişkisinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Obezite vücutta aşırı yağ birikimidir. Yağ dokusu çeşitli adipokinleri salgılayarak enerji dengesinde rol almaktadır. Bu çalışma yağ dokusundan salgılanan bir adipokin olan apelinin, antioksidan sistem ve enerji metabolizması ile ilgili bazı serum parametrelerinin ilişkisini obez ve obez olmayan olgularda incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmamız yaşları 18-75 arasında, BKİ değerleri >24.9 olan 61 obez ve BKİ değerleri 18,5-24,9 arasında olan 24 kontrol grubunda yapıldı. Apelin ELISA yöntemi ile, total oksidan ve total antioksidan düzeyi kolorimetrik, glikoz, insülin, TG, LDL, HDL, TG düzeyleri fotometrik, HbA1c, CRP, immuno kemilüminesans yöntemle ölçüldü. İnsülin direnci HOMA-IR yöntemi ile,oksidatif stres indeksi Erel yöntemiyle hesaplandı. Apelin değerleri yönünden obez ve kontrol grubu arasında fark yoktu, (p>0,05). Ayrıca apelinin ölçtüğümüz diğer parametrelerle de korelasyonlu olmadığı görülmüştür, (p>0,05). Oksidatif stres, glikoz, trigliserit, HbA1c ve insülin direnci obezlerde kontrol grubuna kıyasla artmıştır, (p<0,05). Ölçülen diğer parametrelerde gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır,( p>0,05). Sonuç olarak; yağ dokusundan salınan ve enerji metabolizmasında etkin olan apelinin metabolizmadaki etkisini tedavide kullanılacak düzeyde anlayabilmek için daha fazla çalışmalar yapılması gerektiğini düşünmekteyiz. Obesity is the medical condition in which body fat is accumulated excessively in the body. Body fat is the source of some adipokins and in turn plays role in energy balance of the body. In this thesis, we investigated the effect of the apelin adipokin to antioxidant system and some parameters related to energy metabolism. For this purpose, samples were acquired from clinically obese (n=61, BMI: >24.9) and non- obese (n=24, BMI:18,5-24,9) cases, obtained from volunteers with the age range of 18 to 75. Apelin amount was investigated using ELISA, total oxidant and anti- oxidant levels were measured via colorimetrical testing, biochemical parameters such as glucose, insulin, LDL, HDL and TG levels were measured via photometric testing, HbA1c and CRP levels were quantified via immuno-chemiluminescence. Insulin resistance was calculated via HOMA-IR method and oxidative stress index was assigned using Erel method. Results show no significant difference between the apelin levels of obese and non obese samples (p>0,05). Moreover apelin level show no correlation with the various biochemical parameters mentioned (p>0,05). Oxidative stress, triglyceride values, glucose levels, insulin resistance and the HbA1c seems to have significantly higher value in samples acquired from obese cases (p0,05). As a conclusion to this study, we discuss that more scientific research needs to be conducted to understand the effect of apelin on obesity metabolism at a clinically significant level.
Collections