Bir- 2 yaş dönemindeki çocukların beslenme ve büyümelerinin değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışma 1-2 yaş çocukların beslenme durumları ile büyüme gelişmelerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. 15 Temmuz-15 Eylül 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmaya İstanbul İli, Çekmeköy İlçesi, Aile Sağlığı Merkezleri'nde (ASM) izlenen 1- 2 yaş grubundaki 302 çocuk alınmıştır. Çocuklar ve ailelere ilişkin bilgiler, önceden hazırlanmış bir anket formu ile elde edilmiştir. Çocukların vücut ağırlıkları boy uzunlukları ölçülmüş, BKİ'leri hesaplanmıştır. Çocukların boy uzunlukları, vücut ağırlıkları ve BKİ'leri Türk çocukları için geliştirilmiş persentil eğrileri ile karşılaştırılmıştır. Çocukların, 1 günlük besin tüketimleri kaydedilmiş, günlük alınan enerji ve besin ögeleri, bilgisayar ortamında besin analiz programı (BeBiS) ile belirlenip elde edilen değerler, Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi'nde (2016) belirtilen önerilerle karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizlerde SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Yaş ortalaması 18.6±3.2 ay olan çocukların, doğum ağırlık ve boyları uzunlukları sırasıyla: 3.2±0.5 kg, 50±2.3 cm, mevcut ağırlık ve boyları sırasıyla: 11.4±1.6 kg, 80.6±6.5 cm olarak saptanmıştır. Çocukların doğum ve mevcut vücut ağırlıkları karşılaştırıldığında; 25. persentil ve altındaki çocuk oranı azalırken, 75. persentil ve üstündeki çocuk oranı artmıştır Relatif Ağırlığa göre değerlendirilen çocukların %25.4'ü fazla tartılı ve şişman olarak bulunmuştur. Çocukların beslenmeleriyle enerjiyi 1000.0±304.1kcal/ gün; protein, vitamin A, E, C, B2,B6 ve kalsiyum, çinko, fosfor, sodyum'u fazla aldıkları görülmüştür. Mevcut vücut ağırlığı toplam anne sütü alma süresi ve günlük protein alımı ile pozitif yönde istatistiksel anlamlı bulunmuştur (p<0.05).Çocukların günlük beslenmeleri ile protein dahil pek çok besin ögesini fazla tükettikleri, buna karşın büyümelerinin standartlara uygun olduğu gözlenmiştir.Anahtar kelime: 1-2 yaş, beslenme, büyüme, gelişme, enerji, besin ögesi The study was conducted between July 15 and September 15, 2014 in Family Healthcare Centers (FHC) in Istanbul, Çekmeköy County. Three hundred three children who were 1-2 years old were included in the study. The data on the children and their families were obtained with a questionnaire form that was prepared beforehand. The weights and heights of the children were measured by the nurses at the FHCs. The data of the children were compared with the improved percentile values/curves developed for Turkish children. Nutrient Consumption Values per day were recorded. The values were compared with the values recommended in the Nutrition Guide for Turkey (2016). The daily energy and nutrient element values were determined with the Nutrient Analysis Program (BeBIS) on computer. The SPSS 22.0 Package Program was used in statistical analyses. The 43.7% of the children were female, and their average age value was 18.6±3.2. The weights and heights of the children at birth were 3.2±0.5 kg, 50±2.3 cm, respectively; and current weights and heights were 11.4±1.6 kg, 80.6±6.5 cm, respectively. It was determined that the current body weight percentile was 25 and below in 19.6%, 25-75 in 48%; and 75 and over in 32.4%. It was observed that the mothers preferred firstly yogurt (21.6%), secondly vegetable-fruit puree (18.4%), thirdly pudding (17.4%) as the first complementary foods. It was observed that the children received energy as 999.7±304.1 kcal/day; protein as 34.7±14.6 g/day; and received protein, vitamin A, E, C, B2, B6, Calcium, Phosphor, and Sodium at higher amounts than normal values. It was determined that the growth of the children, who were included in the study, complied with the relevant standards. Children consumed many nutritients including protein in their daily diet, but still it was observed that their growth was revelant in line with the standards.Key Words: 1-2 years old, nutrition, growth, development, energy, food item
Collections