Normal ve şişman kadınlarda menstrüasyon döngüsünün iştah ve beslenme durumuna etkisinin değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, 15-49 yaş aralığındaki kadınlarda menstrüasyon döngüsünün iştah ve beslenme durumu üzerine etkisininin değerlendirilmesi amacı ile yapılmıştır. Mart-Ekim 2015 tarihleri arasında, Özel Çamlık Hastanesinde 50 şişman ve 50 normal kadın üzerinde yürütülen bu çalışmanın verileri, önceden hazırlanmış bir anket formu ile elde edilmiştir. Kadınların ağırlık ve boy ölçümleri alındı. Beden Kitle İndeksleri hesaplandı. Bireylerin menstrüasyon fazları sırasında tükettikleri besinler 'besin tüketim formu' kullanılarak kaydedilmiştir. Çalışmaya katılan şişman ve normal kilolu kadınların yaş ortalamaları sırasıyla; 29.8+9.1 ve 31.5±10.2 yıl, BKİ ortalamaları ise; 29.8+ 4.8 ve 22.6+1.7 kg/m² bulunmuştur. Menstrüasyon fazları ile, iştah durumu, arasında istatistiki bir ilişki bulunmakla beraber, şişman kadınların menstrüsyon öncesi dönemde iştahlarında %70 artış olduğu belirlenmiştir. Şişman kadınlarda menstrüasyon öncesi dönemde karbonhidrat (% 61.2) ve yağ (%30.8) tüketimien yüksek bulunurken, kontrol grubunda menstrüasyon öncesi dönemde karbonhidrat tüketiminin arttığı (%58.2), bunu menstrüasyon sırası (%53.01) ve sonrası (%52.6) dönemin izlediği gözlendi. Sonuç olarak, menstrüasyon döngüsü boyunca iştah ve besinlere duyulan isteğin değiştiği bu durumun besin tüketimi üzerinde doğrudan etkili olduğu görülmüştür. Menstrüasyon boyunca, sağlıklı ve dengeli beslenmenin yaşanan semptomları azaltmada, kadın sağlığını koruma ve geliştirmede yol gösterici olacağı, konunun daha kapsamlı çalışma ve yöntemlerle incelenmesi gerektiği düşünülmüştür.Anahtar Kelimeler: Menstrual döngü, İştah, Beslenme, Obezite This research has been codueted for the purposel of evaluating the effects of menstruation cyle on apetite and nutritional diet amongst normal and overweight women aged 15 to 49. The private Çamlık Hospital has londucted a research on 50 overweight and 50 normally weighted women between March and October of 2015. The data was datamed using a prerinusly prepared survey. Their BMI index (Body Mass Index) was calculated using their weight and height, both of which was recomded by the survey. The nutritional diet of the individuals during the menstruation cyle has been recomded using the 'Nutrition Consumption Form'. The average age of those overweight and normal weightwomen who took the survey are29.8+9.1 and 31.5±10.2 years and there BMI average is29.8+ 4.8 ve 22.6+1.7 kg/m², respectively. The research showed relationship between the appetite unitthe menstrual phase has occred along with on increase in apetite of %70 in overweight women duringthe premenstruation period. The research showed on increasein consumptionof carbonhydrate(%61.2) and fa (%30.8) during the premenstruation period also stromed an increase in the consumplition of carbonhydrate (%58.2) and this is fallowed by an increase of (%53.01) during menstruation and increase of (%52.6) after the menstruation. In conclusion change in appetite and the need to consume nutritional products has been observed throvshoot the menstruation period and this had a direct effect on consumption of food. It was concluded that keepinga healthy and balanced diet during the menstruation cyle, would decrease the symptoms assosciated with it and it will help keeping women healthier. It has been suggested this resource needsto be observed in more detail using more compretensive techniques.Key words: Menstrual cyle, Appetite, Nutrition, Obesity
Collections