Obez bireylerde duygusal yeme davranışının beslenme durumuna etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Duygusal yeme davranışı yalnız hissetme, depresyon ve anksiyete gibi duygu değişimleriyle birlikte seyreden normalden fazla yeme ile karakterize psikolojik yeme türlerinden biridir. Yapılan birçok çalışmada obez bireylerin normal bireylere göre daha çok duygusal yeme davranışı sergilediği görülmüştür. Bu çalışmanın amacı yetişkin obez bireylerde yeme davranışlarını etkileyen duygudurumlarına yanıt olarak ortaya çıkan duygusal yeme davranışının beslenme durumuna etkisini saptamaktır. Çalışma Antalya ili Alanya ilçesinde özel bir beslenme ve diyet merkezine başvuran 100'ü obez, 100'ü normal 200 birey ile yürütülmüştür. Katılımcıların demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri, fiziksel aktivite durumları, yeme davranışı (Üç Faktörlü Revize Beslenme Anketi (TFEQ-R18) ve Duygusal İştah Anketi (DİA)) ve iki günlük besin tüketim kayıtları değerlendirilmiştir. TFEQ-R18'e göre obez bireylerde duygusal yeme ve kontrolsüz yeme puanının, normal bireylerde ise bilişsel kısıtlama puanının daha yüksek olduğu görülmüştür. Düzenli fiziksel aktivite yapan ve yapmayan obez bireylerde duygusal yeme, kontrolsüz yeme ve olumsuz toplam puanı daha yüksek iken, normal bireylerde ise bilişsel kısıtlama puanı daha yüksektir ve olumlu toplam puan her iki grupta da benzerlik göstermiştir. Obezlerde günlük enerji alımı ile kontrolsüz yeme ve olumlu toplam puan arasında pozitif, bilişsel kısıtlama puanı ile negatif ilişki bulunmuştur (p<0,05). Obez bireylerde çinko alımı arttıkça bilişsel kısıtlama puanı artmıştır. Obezlerde kontrolsüz yeme puanı ile B6 ve niasin vitamini alımı doğru orantılıyken bilişsel kısıtlama puanıyla ise ters orantılı olduğu görülmüştür. Normal bireylerde kalsiyum alımı arttıkça duygusal yeme puanı da artmaktadır. Bu konuda daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç olduğu düşünülmektedir. Anahtar kelimeler: BKİ, beslenme, duygusal yeme, duygudurumu, obezite. Emotional eating behavior is one of the types of psychological eating characterized by more than normal eating accompanied by emotional changes such as feeling alone, depression and anxiety. Many studies have shown that obese individuals exhibit more emotional eating behavior than normal individuals. The aim of this study is to determine the effect of emotional eating behavior on nutritional status in adult obese individuals in response to the mood that affects their eating behavior. The study contained 200 individuals who applied to a private nutrition and diet center in Alanya town of Antalya Province, 100 of them are obese and the other 100 are normal. Demographic characteristics, anthropometric measurements, physical activity status, eating behavior (Three-Factor Eating Questionnaire (TFEQ-R18) The Emotional Appetite Questionnaire (EMAQ)) and two-day nutritional consumption records were evaluated. Based on TFEQ-R18 it was found that, obese individuals have higher emotional eating and uncontrolled eating scores, and cognitive restraint scores were higher in normal individuals. While emotional eating, uncontrolled eating and negative total score was higher in obese individuals who perform a regular physical activity and who do not, cognitive restraint scores were higher in normal individuals, positive total scores were similar in both groups. In obese individuals, there is a positive relationship between daily energy intake and uncontrolled eating score moreover there is a negative relationship between cognitive restraint (p<0,05). As zinc intake increased in obese individuals, cognitive restraint score increased. In obese individuals, it was observed that the intake of vitamin B6 and niacin is directly proportional to the uncontrolled eating scores and inversely proportional to the cognitive restraint scores. When calcium intake increases in normal individuals, emotional eating score increase. It is thought that more studies are needed. Keywords: BMI, emotional eating, mood, nutrition, obesity
Collections