Amatör ve profesyonel futbolcuların beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
AMATÖR VE PROFESYONEL FUTBOLCULARIN BESLENME DURUMLARININ VE BAZI ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN BELİRLENMESİBu araştırma, amatör ve profesyonel futbolcuların beslenme durumlarının ve bazı antropometrik ölçümlerinin belirlenmesi, iki grup arasındaki farklılıkların ortaya çıkarılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya yaşları 18-35 arasında değişen 78'i amatör, 39'u profesyonel olmak üzere toplam 117 erkek futbolcu katılmıştır. Veriler; demografik bilgi, antropometrik ölçümler, beslenme alışkanlığı, besin destekleri kullanımı, besin tüketim sıklığı ve 24 saatlik besin tüketim kaydının bulunduğu bir anket yoluyla toplanmıştır. İstatistiksel hesaplamalar IBM SPSS (sürüm 20.0) programı ile yapılmıştır. İki grup arasındaki kategorik farklar için ki-kare, sayısal farklar için normal dağılımlı olanlara student's-t testi, normal dağılımdan uzak olanlara ise Mann-Whitney U testi uygulanmış, p<0,05 olduğu durumlarda gruplar arası fark anlamlı kabul edilmiştir. Futbolcuların yaş, boy ve vücut ağırlığı ortalaması sırasıyla 22,43±4,09 yıl, 1,77±0,06 m ve 73,47±8,74 kg'dır. Amatör futbolcularda bu değerlerin her biri profesyonel futbolculara göre daha düşüktür. Futbolcuların ortalama enerji tüketimlerinin 2553±884 kkal/gün olduğu görülmüştür. Günlük ortalama karbonhidrat, protein ve yağ tüketimleri ise sırasıyla 4,2 g/kg (%48,52), 1,5 g/kg (%18,27), 1,2 g/kg (%33,19) olarak bulunmuştur. Amatör futbolcularda enerji, karbonhidrat (g ve %), kolesterol, C vitamini, sodyum ve iyot alımı, profesyonel futbolcularda ise yağ (%) alımı daha yüksek çıkmıştır. Futbolcuların %70,1'i günlük 2000 ml'den az sıvı tüketmiştir. Araştırma sonucunda amatör futbolcularda daha fazla olmak üzere her iki grupta da hatalı beslenme alışkanlıklarının olduğu saptanmıştır. Bunun düzeltilmesi için spor diyetisyeni ile işbirliği yapılması ve beslenme eğitimlerinin verilmesi tavsiye edilmiştir.Anahtar Sözcükler: Amatör, Antropometrik Ölçüm, Beslenme Durumu, Futbol, Profesyonel DETERMINATION OF NUTRITIONAL STATUS AND SOME ANTHROPOMETRIC MEASURES IN AMATEUR AND PROFESSIONAL FOOTBALL PLAYERSThis study was carried out to determination of nutritional status and some anthropometric measures of amateur and professional football players and to reveal the differences between them. A total of 117 male football players (78 amateurs and 39 professionals) were included. Age of the players ranged from 18 to 35. Data were obtained through a questionnaire asking demographic information, anthropometric measures, dietary habits, use of nutritional supports, food consumption frequency and a record of 24 hours food intake. Statistical analyses were performed using IBM SPSS (version 20.0) software. Chi-square was used for categorical differences between two groups, while student's t test was used for quantitative data with normal distribution and Mann-Whitney U test for quantitative data without normal distribution. p<0,05 was considered significant. Average age, height and body weight of football players were 22,43±4,09 years, 1.77±0,06 m and 73,47±8,74 kg, respectively. Each of these values were lower in amateur football players compared to professional ones. Average energy consumption of players was found 2553±884 kcal/day. Average daily carbohydrate, protein and fat consumptions were 4,2 g/kg (48,52%), 1,5 g/kg (18,27%), 1,2 g/kg (33,19%), respectively. Energy, carbohydrate (g and %), cholesterol, vitamin C, sodium and iodine intake in amateur players were higher, however fat (%) intake in professional players was higher. 70,1% of the players consumed less than 2000 ml of fluid per day. Study results showed wrong dietary habits in both groups, which were more pronounced in amateur players. Collaboration with sports dieticians and implementation of healthy nutrition were recommend to remedy this problem.Key Words: Amateur, Anthropometric measure, Football, Nutritional status, Professional
Collections