Masa başı çalışan bireylerde beslenme durumunun ve fiziksel aktivite seviyesinin sağlıkla ilişkili yaşam kalitesine etkisinin değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma masa başı çalışan bireylerin, beslenme durumu ve fiziksel aktivite seviyesininyaşam kalitesiyle arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla, İstanbul ilinde masa başı çalışan 19-65 yaş aralığındaki 208 bireyle yapılmıştır. Yaşam kalitesini değerlendirmek için Kısa From-36 (KF-36), fiziksel aktivite seviyesini değerlendirmek için Uluslararası Fiziksel AktiviteAnketi (UFAA) uygulanmış olup, beslenme durumunu değerlendirmek için de bireylerdenkayıt tutma yöntemiyle alınan üç günlük besin tüketim kaydı ile Sağlıklı Yeme İndeksi-2015(SYİ) hesaplanmıştır. Erkeklerin ernerji, karbonhidrat, yağ ve sodyum alımları kadınlara göreyüksek bulunmuştur (p<0,05). Ortalama sağlıklı yeme indeksi puanı kadınlarda 46,7±13,erkeklerde 41,4±12,8'dir, cinsiyetle SYİ puanları arasında istatistiksel olarak önemli farkbulunmamıştır (p>0,05). Bireylerin %64,9'u kötü diyet kalitesine sahipken, %35,1'i normaldiyet kalitesine sahiptir. Sağlıklı yeme indeksinin bazı bileşenleri ve cinsiyet arasındaistatistiksel olarak önemli farklılıklar mevcuttur (p<0,05). Kısa Form-36 bileşenlerinden,fiziksel fonksiyon, emosyonel rol güçlüğü ve mental sağlık puanları erkeklerde kadınlara göredaha yüksek bulunmuştur (p<0,05).Vücut kütle indeksi azaldıkça KF-36'nın fiziksel fonksiyonbileşen puanı artmaktadır (p<0,05). Beslenme eğitimi alan bireylerin KF-36 genel sağlıkbileşeni puanları daha yüksektir (p<0,05). Bireylerin beslenme durumları ile fiziksel aktiviteseviyeleri ve yaşam kalitesi bileşenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkibulunamamıştır (p>0,05). Günümüzde masa başı çalışanların sağlıklı beslenme ve fizikselaktiviteye teşvik edilerek hem mevcut iş verimi arttırılabilir hem de çalışanların bazı kronik vemesleki hastalıklardan korunması sağlanarak toplumsal sağlık masraflarının da azaltılmasınayardımcı olunabilir.Anahtar kelimeler: Diyet kalitesi, Masa başı çalışan, Sağlıklı yeme indeksi-2015, Yaşamkalitesi This study was conducted with 208 individuals between 19-65 years of age working in Istanbulprovince in order to determine the relationship between individuals' nutritional status andphysical activity level with quality of life. Short From-36 (KF-36) was used to evaluate thequality of life, International Physical Activity Questionnaire (UFAA) was used to evaluate thelevel of physical activity, and Healthy Eating Index-2015 (HEİ-2015) with a three-day foodconsumption record taken from individuals to evaluate nutritional status is calculated. Men'sintake of energy, carbohydrates, fat and sodium was higher than women (p<0,05). The averagehealthy eating index score was 46,7±13 in women and 41,4±12.8 in men, and no statisticallysignificant difference was found between gender and SYI scores (p>0,05). While 64,9% ofindividuals have poor diet quality, 35,1% of them have a diet quality normal. There arestatistically significant differences between some components of the healthy eating index andgender (p<0,05). Among the Short Form-36 components, physical function, emotional roledifficulty and mental health scores were higher in men than in women (p<0,05). As the bodymass index decreases, the physical function component score of KF-36 increases (p<0,05).Individuals who received nutrition education had higher KF-36 general health componentscores (p<0,05). No statistically significant relationship was found between individuals'nutritional status, physical activity levels and quality of life components (p>0,05). Today, bypromoting desk workers to healthy nutrition and physical activity, both their current workefficiency can be increased and employees can be protected from certain chronic andoccupational diseases, thus reducing social health costs.Key words: Diet quality, Healthy Eating Index-2015, Quality of life, White collar worker
Collections