Duygusal yemenin depresyon, anksiyete ve stres belirtileri ile olan ilişkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, duygusal yeme ile depresyon, anksiyete ve stres belirtileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda yaş, cinsiyet, medeni durum ve kilo ile ilgili değişkenlerin duygusal yeme ile depresyon, anksiyete ve stres belirtileri üzerindeki etkisinin de incelenmesi hedeflenmektedir. Çalışmaya, İstanbul'un çeşitli ilçelerinde oturan 18-68 yaş arası 785 yetişkin gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada, duygusal yemeyi ölçmek için 1986 yılında Van Strein, Frijters, Bergers ve Defares tarafından geliştirilen ve 1988 yılında Tekok tarafından Türkçeye uyarlanan Hollanda Yeme Davranışı Anketi, depresyon anksiyete ve stres belirtilerini ölçmek için 1995 yılında Lovibond ve Lovibond (Lovibond ve Lovibond, 1995) tarafından geliştirilen, Türkçeye standardizasyonu Çetin, Abacı ve Akın (2006) tarafından yapılan depresyon, anksiyete ve stres ölçeği (DASO) kullanılmıştır. Duygusal yeme puanları yüksek olan kişilerin depresyon (9,95±8,61), anksiyete (11,25±8,34) ve stres (16,53±12,68) puanları duygusal yeme puanları düşük olan kişilerin depresyon (6,97±7,55), anksiyete (8,34±6,70) ve stres (12,68±8,36) anlamlı ölçüde daha yüksektir. Ayrıca, cinsiyet, yaş, medeni durum ile kilo memnuniyeti ve kilo algısı; duygusal yeme ile depresyon, anksiyete ve stres seviyelerinde anlamlı derecede değişiklik oluşturmaktadır. Bu bulguların önemi önceki araştırmaların ışığında tartışılmış ve gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler: duygusal yeme, kilo algısı, depresyon, stres, anksiyete The main purpose of the study is to evaulate the association between emotional eating and depression, anxiety and stress levels. The effect of age, gender, marital status and the variables related to weight on emotional eating and depression, anxiety and stress levels is investigated. 785 volunteer participants whose ages between 18 and 68 were included in the study. To assess the level of emotional eating Dutch Eating Behavior Test which was developed by Van Strein, Frijters, Bergers ve Defares in 1986 and standardized by Tekok in 1988 was used. To assess the levels of depression, anxiety and stress Depression Anxiety Stress Scale (DASS) which was developed by Lovibond and Lovibond in 1995, and standardized by Çetin, Abacı and Akın (2006) were used. According to research results, participants who showed higher emotional eating have higher depression (9,95±8,61), anxiety (11,25±8,34) and stress (16,53±12,68) scores compared to participants who have lower emotional eating scores. In addition, age, gender, marital status and the variables related to weight has an significant effect on emotional eating, depression, anxiety and stress levels. Results and limitations of the study, suggestion for future studies were discussed in the light of the literature.
Collections