Açık kalp cerrahisi uygulanan hastalarda perioperatif dönemde besin tüketimi ve besin tüketimini etkileyen durumların belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Başlık: Açık Kalp Cerrahisi Uygulanan Hastalarda Perioperatif Dönemde Besin Tüketimi ve Besin Tüketimini Etkileyen Durumların BelirlenmesiAmaç: Açık kalp cerrahisi uygulanan hastalarda perioperatif dönemde besin tüketim miktarı ile besin tüketimi miktarının hastanın beslenme ile ilgili bazı göstergelerine etkisi ve besin tüketimini etkileyen durumların saptanmasıdır.Gereç ve Yöntem: Araştırma 4 Şubat-4 Mayıs 2015 tarihleri arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi kalp damar cerrahisinde yapılmış tek merkezli, tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir araştırmadır. Örneklem ölçütlerini sağlayan araştırmaya katılmayı kabul eden 86 gönüllü hasta araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen soru formu aracılığıyla toplanmıştır. Soru formu tanımlayıcı özellikler ve besin alımını etkileyen durumları sorgulayan 25 sorudan oluşmuştur. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 15,0 windows paket programında yapılmıştır. İstatistiksel anlamlılık için p<0.05 değeri kabul edilmiştir.Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 61.25±10.77 yıl, %72.1'i erkek %40.7'si lise mezunu, %53,5'i büyük şehirde yaşamakta, %64'ü protez diş kullanmamaktadır. Hastaların ortalama cerrahi süresi 183.19±27.3 dakika, entübasyon süresi 7.56±1.77 saat, hastanede kalma süresi 7.62±1.33 gündür. Hastalara bir günde verilen yemeğin bitirilme oranlarının ortalaması cerrahiden bir gün önce %38, cerrahiden bir gün sonra % 51 cerrahiden üç gün sonra %47 cerrahiden beş gün sonra %52 dir. Cerrahi sonrası birinci günde en sık görülen semptom bulantı, cerrahiden üç ve beş gün sonra en sık görülen semptom kabızlıktır. Hastaların vücut ağırlıkları ve Beden Kitle Indeksi (BKI) cerrahiden bir gün öncesine göre cerrahi sonrası günlerde azalmıştır. Cerrahi sonrası beşinci günde yaklaşık iki kg azalma olmuştur. Hastalar besin almalarını en çok etkileyen durumlar olarak; cerrahiden bir gün önce (%84.9) hekim ve hemşirelerin aç kalmamı söylemesi, cerrahiden bir gün sonra (%31.4) yemek öncesinde bulantımın olması, cerrahiden üç gün sonra (%25.6) şu anda kabızım kabız olmaktan endişelenmem, cerrahiden beş gün sonra (%33.7) şu anda kabızım kabız olmaktan endişelenmem şeklinde ifade etmişlerdir. Ayrıca hastaların besin alma durumları ile albümin ortalamaları arasında ilişki olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Sonuç: Hastaların cerrahi sonrası süreçte kilo kaybettiği, albümin değerlerinin azaldığı belirlenmiştir. Hastaların besin tüketimini etkileyen çok sayıda durum olduğu ve bu durumların önemli bir oranının sağlık bakım profesyonellerinin uygun girişimleri ile değiştirilebilir olduğu belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Yetersiz beslenme, Besin tüketimi, Kalp Cerrahisi, Hemşirelik Title: Determination of food intake and the conditions which affect eating habits during the perioperative phase in patients who have undergone open heart surgeryObjective: The aim of the study was to determine the amount of food intake and to identify the conditions which affect the food intake during the perioperative phase.Materials and Methods: The research was conducted as a single-center, descriptive and cross sectional design study between February 4th and May 4th of 2015 in Gülhane Military Medical Academy, Cardiovascular Surgery Department. Eighty-six voluntary patients who met the sample criteria formed the sample of the research. Data was obtained using a questionnaire developed by the author. The questionnaire consisted of 25 questions which examined the descriptive features of the subjects and conditions that affected their intake of food. The statistical analysis of the data was done using SPSS 15.0. The value of p<0.05 was accepted as statistical significance.Findings: Of the patients, the mean age was 61.25±10.77years, 72% were male, 40.7% were high school graduates, 53.5% resided in big cities, and 64% did not use prosthodontics. The mean duration of operation was 183.19±27.3 minutes, of intubation 7.56±1.77 hours, of length of hospital stay 7.62±1.33 days. Among the patients, the mean rate of intake of the meal given was 38% on the one day prior to surgery, 51% on the day after surgery, 47% three days after surgery, and 52% five days after surgery. The most common symptom to occur on the day following surgery was nausea, with constipation being the most common on the third and fifth days following surgery. The patients' body weight and Body Mass Index (BMI) decreased in the days after surgery, with an average decrease in weight of approximately 2kg measured five days following the surgery. Factors affecting food intake on the study days were indicated by patients were: of the day before surgery, 84.9% indicated `doctors and nurses expressions about not being eat`; of the day after surgery, 31.4% indicated `nausea before eating`, and of the third day following surgery, 25.6% indicated `current or possible constipation`. Additionally, a correlation was found between the patients' food intake and albumin levels averages (p<0.05).Conclusion: It was found that the patients experienced a postoperative decrease in weight and albumin levels. Many possible factors hindering intake were found, of which a significant amount could be corrected by health care personnel's proper interventions. Keywords: Malnutrition, Food Intake, Heart Surgery, Nursing.
Collections