Hafif şişman ve şişman yetişkin bireylerde bel-boy oranı ile kardiyovasküler hastalık riskinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Mart-Mayıs 2018 tarihleri arasında Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim Araştırma Hastanesi diyet polikliniğine başvuran 18-64 yaş arası 275 kişinin (62 erkek, 213 kadın) bel-boy oranı ile kardiyovasküler hastalık riski arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmaya katılan bireylere anket formu uygulanmış, katılımcıların demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümleri ve biyokimyasal kan bulguları sorgulanmıştır. Verilerin analizinde parametrik testlerden faydalanılmıştır. Bağımsız 2 grubun ortalamaları karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t testi, ROC eğrisi ve ölçeklerin ilişki analizinde Pearson korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin ortalama yaşı 42,95±13,04 yıldır. Bireylerin diyetle aldıkları günlük enerji ortalaması erkeklerde 1473,23±529,17; kadınlarda 1600,48±537,35 kcal/gündür. Erkeklerde günlük alınan enerjinin %48,77'si karbonhidrattan, %34,31'i yağdan, %17'si proteinden; kadınlarda ise %50,22'si karbonhidrattan, %34,10'u yağdan, %15,66'sı proteinden gelmektedir. Erkek katılımcıların %42'sinin BKİ'si, %53'ünün bel çevresi, %76'sının bel-kalça oranı, %92'sinin bel-boy oranı; kadın katılımcıların %82'sinin BKİ'si, %86'sının bel çevresi, %66'sının bel-kalça oranı, %95'inin bel-boy oranı riskli grubundadır. Bireylerin biyokimyasal kan parametreleri ve kardiyovasküler hastalık risk faktörleri karşılaştırıldığında risk sıklığı; erkeklerde total kolesterol% 45, LDL kolesterol% 58; HDL kolesterol% 61; trigliserid % 71 ve kadınlarda total kolesterol% 45; LDL kolesterol% 61; HDL kolesterol % 43; trigliserid % 59'dur.Araştırmaya katılan erkek ve kadınlarda kan parametreleri sınır değerinin üzerinde bulunmuştur. BKİ'ye göre bel-boy oranı değerlendirildiğinde her iki cinsiyette de bel-boy oranı şişman bireylerde hafif şişman bireylerden daha yüksek bulunmuştur. Hafif şişman kadınların ortalama total kolesterol ve LDL değeri anlamlı olarak, şişman kadınlardan yüksek (p<0.05) iken erkeklerde istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmamıştır. ROC eğrileriyle bel-boy oranın riskli kan yağlarını öngörmedeki başarısı değerlendirildiğinde kadınlarda total kolesterolü ve LDL kolesterolü öngörmede başarılı bulunmuştur. This study was conducted between March and May 2018 to determine the relationship between waist-to-height ratio and the risk of cardiovascular disease in 275 people aged 18-64 who applied to Gaziantep Dr. Ersin Aslan Training and Research Hospital the diet outpatient. Survey forms were applied to the participants and demographic characteristics, nutritional habits, anthropometric measurements and biochemical blood findings of the participants were questioned. Parametric tests were used in the analysis of the data. Pearson correlation coefficient was calculated in independent sample t test, ROC curve and scale analysis of independent 2 groups. The average age of the individuals participating in the study was 42.95 ± 13.04 years. The daily everage energy of the individuals was 1473,23 ± 529,17 in males; was 1600,48 ± 537,35 kcal/day in female. In males, 48.77% of daily energy came from carbonhydrate, 34.31% from fat and 17% from protein, while in females 50.22% is from carbohydrate, 34.10% from fat, 15.66% protein. % 42 of the male participants had BMI, 53% of waist circumference, 76% of waist-to-hip ratio, %92 of waist-to-height ratio; and 82% of female participants had BMI, 86% of waist circumference, 66% of waist-to-hip ratio and 95% of waist-to-height ratio at risky group. When the biochemical blood parameters of individuals and cardiovascular disease risk factors are compared frequency of risks are;total cholesterol45%, LDL cholesterol 58%; HDL cholesterol 61%; triglyceride 71% in male, and 45% total cholesterol; 61% LDL cholesterol; 43% HDL cholesterol; 59% triglyceride in female. Blood parameters in male and femaleare above the limit values. When the waist-to-height ratio according to BMI is evaluated; the waist-to-height ratio in both genders was found to be higher in obese individuals than in overweight obese individuals. The mean total cholesterol and LDL values of overweight obese female are significantly higher than obese female but there was no statistically significant difference in males (p<0,05). When the success rate of the waist-to-height ratio predicted by risky blood lipids with ROC curves was evaluated, total cholesterol and LDL cholesterol were found to be predictable in female.
Collections