Yetişkinlerde beslenme durum ve alışkanlıkları, antropometrik ölçümleri ile uyku kalite ilişkisinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Tuğba SOPALI, Yetişkinlerde Beslenme Durum ve Alışkanlıkları, Antropometrik Ölçümleri ile Uyku Kalite İlişkisinin Belirlenmesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Bölümü Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep, 2019. Bu çalışma; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan yetişkin bireylerin beslenme durumlarının saptanması, antropometrik ölçümlerinin ve beslenme alışkanlıklarının uyku kalitesi ile ilişkisinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Eylül- Aralık 2017 tarihleri arasında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan 250 (118 kadın, 132 erkek) birey dâhil edilmiştir. Bireylerin demografik özelikleri, beslenme alışkanlıkları sorgulanmış, antropometrik ölçümleri alınmıştır. Bireylerin beslenme durumunu değerlendirmek amacıyla 24 saatlik besin tüketim kaydı sorgulanmıştır. Bireylerin uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi ile değerlendirilmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 29,5±12,0 yıldır. Erkeklerin BKİ ortalamaları hafif şişman (27,0±4,0 kg/m2); kadınların, normal (23,9±4,1 kg/m2) sınırlardadır. Erkeklerin boyun çevresi ortalaması risk değeri üzerinde (39,9±2,7 cm) iken, kadınların risk değerinin altındadır (33,5±2,6 cm). Erkeklerin de (98,5±10,6 cm) kadınların da (86,4±10,5 cm) bel çevresi risk değerinin üzerinde, yüksek risk değerinin altındadır. Bütün bireylerde diyetle alınan enerjinin karbonhidrattan, proteinden sağlanan oranları olması gereken aralıkta, yağ oranları günlük önerilen değerlerden fazladır. Bireylerin çoğunun (%51,2) uyku kalitesinin kötü olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın sonunda kötü uyku kalitesi ile bireylerin sabah ve akşam öğünlerini atlama durumu, kronik hastalık varlığı ve erkeklerde diyetle yağ alım miktarı arasında önemli bir ilişki olduğu saptanmıştır (p<0,05). Bu çalışmada, uyku kalitesi ile bireylerin demografik özellikleri ve antropometrik ölçümleri arasında herhangi bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Beslenme sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda uyku kalitesinin azalması ile paralel olarak obezite ve diyabet prevelansında artış görülmektedir. Uyku kalitesi ve beslenme ilişkisi daha geniş kapsamda araştırılarak beslenmenin uyku üzerindeki etkileri aydınlığa kavuşturulmalıdır.Anahtar Kelimeler: Beslenme, Antropometrik Ölçümler, Pittsburg Uyku Kalite İndeksi Tuğba SOPALI, Determination Nutritional Status and Habits of Adults, and İntegralism of Between Sleep Quality Anthropometric Measurements, Hasan Kalyoncu University, Institute of Health Sciences, Department of Nutrition and Dietetics Departments, Master Thesis, Gaziantep 2019. The aim of this study was to determine the nutritional status and to evaluate the relationship between anthropometric measurements and dietary habits of adult individuals in Gaziantep Metropolitan Municipality. Between September and December 2017, 250 (118 female, 132 male) individuals working in Gaziantep Metropolitan Municipality were included in the study. Demographic characteristics and dietary habits of individuals were questioned and anthropometric measurements were taken. In order to evaluate the nutritional status of individuals, a 24-hour food consumption record was questioned. Sleep quality of individuals was assessed by Pittsburgh Sleep Quality Index. The mean age of the participants is 29,5 ± 12,0 years. The mean BKI's of males is a little fat (27,0 ± 4,0 kg / m2); women's are within normal (23,9 ± 4,1 kg / m2) borders. Men's neck circumference average is above the risk value (39,9±2,7 cm), Women's neck circumference average is below the risk value (33,5±2,6 cm). both men (98,5 ± 10,6 cm) and women's (86,4 ± 10,5 cm) waist circumference is above the risk value but both (man and women) are below the high risk value. In all individuals; dietary energy is the amount that carbohydrate and protein normal provide but fat rates are higher than the daily recommended values. Most of the individuals (51,2%) had poor sleep quality. At the end of the study, it was found that there was a significant relationship between bad sleep quality, morning and evening skipping of individuals, presence of chronic disease and dietary fat intake in males (p>0,05). In this study, no relationship was found between sleep quality with demographic characteristics and anthropometric measurements of individuals (p>0,05). Nutrition is an essential part of healthy life. In recent years, obesity and diabetes prevalence have increased in parallel with decreased sleep quality. Sleep quality and nutritional relationship should be investigated more extensively and the effects of nutrition on sleep should be clarified.Keywords: Nutrition, Anthropometric Measurements, Pittsburgh Sleep Quality Index
Collections