Osmaniye`de Özel Park Hastanesi Çocuk hastalıkları servisine başvuran 3-18 yaş aralığındaki bireylerin beslenme durumunun ve tartrazin (E-102) bulunan besinlerin tüketim miktarının saptanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma; Osmaniye il merkezinde yaşayan 3-18 yaş arası çocuk ve gençlerin beslenme durumunu saptamak ve değerlendirmek, tüketilen besinler içerisinde renklendirici olarak tartrazin (E102) bulunan besinlerin cins ve miktarlarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma Osmaniye ilinde Özel Park Hastanesi'nde yürütülmüştür. Kasım 2016-Aralık 2017 tarihleri arasında hastaneye başvuran 3-18 yaş grubu toplam 100 (49 erkek ve 51 kız) çocuk ve genç üzerinde yürütülmüştür. 24-saatlik besin tüketim kaydı yöntemi ile bireylerin beslenme durumu saptanmış ve içeriğinde tartrazin (E-102) bulunan besinlerin cinsi ve tüketim miktarı belirlenmiştir. Çocukların antropometrik ölçümleri alınmış ve beden kütle indeksi (BKI) hesaplanmıştır. Yaşa göre BKI değerine göre çocukların %21,0'i fazla kilolu ve %10,0'u şişman bulunmuştur. Çocukların %67,0'si öğün atlamaktadır ve sıklıkla kahvaltı öğünü (%62,2) atlanmaktadır. Çocukların 62 adet ambalajlı ürünü tükettiği ve bu ürünlerden %11,2'sinin etiketinde renklendirici içermediği beyan edilmiş, %53,2'sinde içerdiği renklendirici adı ve kodu etiketinde belirtilmiştir. Ara öğün olarak çocukların sıklıkla meyve (%33,0), bisküvi (%26,0), cips (%15,0) ve çikolata (%14,0) tükettiği bulunmuştur. Çocukların sıklıkla bu ürünleri televizyon (%47,0) ve arkadaşlarından (%29,0) öğrendiği belirlenmiştir. Tartrazin içeren besinleri tüketen çocukların sıklığı %4,0'dür. Çocukların %48'i gıda boyalarının sağlık üzerine olumsuz etkisinin olmadığını düşünmekte, %17'si bazı gıda boyalarının zararlı olduğu, %15'i tümüyle sağlığa zararlı olduğu görüşündedir. Çocukların %54,0'ü etiket okuduğunu beyan etmiştir. Sonuç olarak toplum gruplarının ve özellikle çocukların sağlıklı beslenme bilincinin arttırılması ve beslenme eğitimi verilmesi sağlığın korunması ve geliştirilmesi için öncelik taşımalıdır.Anahtar Kelimeler: Beslenme Durumu, Gıda Katkı Maddesi, Tartrazin (E 102) This research aims to assess the nutritional status and dietary intake of food types and amounts containing Tartrazine (E-102) colouring agent, among 3-18 years old children, during November 2016-December 2017. The study was held on a total of 100 children (49 boys and 51 girls), aged 3-18 years who were admitted to Osmaniye Private Park Hospital in Osmaniye province. 24-hour dietary recalls were determined to assess the dietary intake and daily consumed amounts and types of foods containing tartrazine (E-102) colouring agent. Anthropometric measurements of children were assessed and body mass index (BMI) was calculated. According to BMI for age, 21,0% of children was found overweight and 10,0% obese. Out of total 67,0% of children were skipping meals and most-skipped meal was breakfast (62,2%). Children were consuming a total of 62 packaged foods and only 11,2% had statement as not containing a colouring agent, 53,4% had stated the name and the code of the colouring agent on the label. Fruits (33,0%), biscuits (26,0%), chips (15,0%) and chocolates (14,0%) were mostly consumed as snacks. Children were learning the packaged foods from television (47,0%) and friends (29,0%). Percentage of children consuming tartrazine containing foods was 4%. Overall 48% of children were thinking that colouring agents do not have negative consequences on health, 17% was thinking that some of them may have health hazards and 15% was thinking that all of them have health hazards. It could be concluded that increasing awareness of population groups and especially the children and giving nutrition education on healthy nutrition for the prevention and promotion of health should be a priority. Key Words: Nutritional status, Food Additives, Tartrazine (E102)
Collections