Düşük kalorili diyet tedavisi uygulanan hafif şişman/şişman bireylerin depresyon derecesi ve yeme davranışının değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı hafif şişman ve şişman bireylerde diyet tedavisinin depresyon derecesi ve yeme davranışına etkisini araştırmaktır. Araştırma Haziran 2018-Ekim 2018 Tarihlerinde Gaziantep 25 Aralık Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Polikliniğine başvuran 18-50 yaş aralığında %55,1'i kadın %44,9'u erkek olmak üzere toplam 127 gönüllü bireyde yapılmıştır. Bireyler beden kütle indeksine (BKİ) göre normal, hafif şişman ve şişman olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Üç gruba da ön test olarak Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Hollanda Yeme Davranışı Anketi (DEBQ) ölçekleri yapılmıştır. Sonrasında hafif şişman ve şişman bireylere diyet tedavisi başlanmıştır. Ortalama 28 günün sonunda hafif şişman ve şişman bireylere son test olarak yine BDÖ ve DEBQ ölçekleri yapılmıştır. Normal, hafif şişman ve şişman bireylerin BDÖ testi puanları arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (p=,001). Hafif şişman ve şişman bireylerin BDÖ ön test ve son test puanları arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (p=,000). Normal, hafif şişman ve şişman bireylerin duygusal yeme puanları arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (p=,002). Cinsiyete göre duygusal yeme puanları arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuş olup kadınların erkeklere göre duygusal yeme puanı daha yüksek bulunmuştur (p=,002). Yaş arttıkça duygusal yeme puanı azalmaktadır (r=-,363 p=,000). Yaş arttıkça dışsal yeme puanı azalmaktadır (r=-,371 p=,000). Bireylerde BDÖ puanı yükseldikçe duygusal yeme puanının artmakta olduğu tespit edilmiştir. Bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (r=,271 p=,002). Sonuç olarak bireylerde BKİ yükseldikçe BDÖ puanı ve duygusal yeme puanı artmaktadır. Bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (r=,404 p=,000 ,r=,309 p=,000).Anahtar Kelimeler: beden kütle indeksi, obezite, diyet tedavisi, depresyon derecesi, yeme davranışı The aim of this study is to investigate effect of the diet treatment on the degree of depression and eating behavior in overweight/obese people who applied to a low-calorie diet. This study was conducted on 18-50 age group adults, %55.1 total of 127 participants were females and %44,9 total of 127 the participants were males who voluntarily presented, applied to diet treatment in the Nutrition and Diet Service in Gaziantep 25 December Public Hospital between June 2018- October 2018. The participants were divided three groups as normal, overweight and obese according to their body mass index (BMI). BDI ( Beck Depression Inventory) and DEBQ (Dutch Eating Behaviour Questionnaire) tools was applied as pre-test each groups. Then, over weight/obes participants were began the diet treatment. After 28 days, BDI and DEBQ tools was applied again as final test in overweight/ obese groups. The difference between normal, over weight and obese participants and BDI test results were found to be statistically significant (p=,001). The difference between the gender and emotional eating test scores were found to be statistically significant and women emotional eating scores higher than man (p=,002). As age increases emotional eating scores decreases (r=-,363 p=,000). As age increases external eating scores decreases (r=-,371 p=,000). As BDI score increases emotional eating score increases. The difference between BDI scores and emotional eating scores were found to be statistically significant (r=,271 p=,002). Consequently there was statistically significant relationship between as the BMI increases, BDI scores and emotional eating scores increases (p<0,01).Keywords: body mass index, obesity, diet treatment, the degree of depression, eating behavior
Collections