Tüketicilerin hazır gıdalara karşı tutum ve niyetini etkileyen faktörlerin belirlenmesi: Y kuşağına yönelik bir araştırma
dc.contributor.advisor | Eren, Berrin Arzu | |
dc.contributor.author | Karatekin, Sarper | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T15:55:47Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T15:55:47Z | |
dc.date.submitted | 2020 | |
dc.date.issued | 2020-07-28 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/105630 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma Y kuşağı tüketicilerinin hazır gıdalara karşı tutum veniyetlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Birinci bölümdesosyal kuşaklar hakkında genel bilgilerin yanı sıra Y kuşağının tüketim alışkanlıklarınayer verilmiştir. İkinci bölümde hazır gıda işletmeleri, yiyecek ve içecek sektörününtarihsel gelişimi, Y kuşağının hem girişimci hem de tüketici olarak sektördeki yeri ve Ykuşağı tüketicilerinin satın alma süreçlerine tutum ve niyetlerini etkileyen faktörlerincelenmiştir. Son bölümde ise Y kuşağının hazır gıda ürünlerine yönelik tutum veniyetlerini ölçmek amacıyla yapılan araştırmaya yer verilmiştir. Araştırmada 1980-1995 yılları arasında doğmuş 277 Y kuşağı tüketicisinin çevrimiçi anket yoluyla; hazırgıda satın alımına yönelik tutumları, hazır satın alma niyetleri, etik kimlikleri, gıdagüvenliği endişeleri ve sağlık bilinçleri ölçülmüştür. Araştırma sonucunda ise Y kuşağıtüketicilerinin etik kimlik ve gıda güvenliği endişelerinin hazır gıda ürünlerine yöneliktutumları ve dolaylı olarak hazır gıda satın alma niyetleri üzerinde anlamlı etkilerininbulunduğu görülmektedir. | |
dc.description.abstract | The aim of this study is to determine the factors affecting gen Y costumers'attitudes and intentions towards prepared foods. In the first part, besides generalinformation about generations, consumption habits of gen Y are included. In thesecond part, the historical development of food enterprises, food and beverageindustries, place of gen Y as an entrepreneur and consumer and factors affecting genY consumers' attitudes and intentions in purchasing processes are examined. In thelast part, the research made to measure consumption preferences of gen Y is given.In this research, through the online survey of 277 gen Y consumers who were bornbetween 1980-1995; Attitudes towards prepared food, purchase intentions of preparedfood, ethical identities, food safety concerns and health consciousness weremeasured. As a result of this research, gen Y consumers' ethical identity and foodsafety concerns have significant effect on their attitudes towards prepared productsand purchase intentions of prepared food. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Tüketicilerin hazır gıdalara karşı tutum ve niyetini etkileyen faktörlerin belirlenmesi: Y kuşağına yönelik bir araştırma | |
dc.title.alternative | Determination of the customers' attitudes and intentions towards prepared foods: A research generation Y | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-07-28 | |
dc.contributor.department | İşletme Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Consumer preferences | |
dc.identifier.yokid | 10335887 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | UFUK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 628500 | |
dc.description.pages | 79 | |
dc.publisher.discipline | İşletme Bilim Dalı |