Tip 2 diyabetes mellituslu hastalarda D vitamini düzeyleri ile diyabetes mellitusun mikrovasküler komplikasyonlarıve CRP düzeyi arasındaki ilişki
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Tip 2 diyabetes mellituslu hastalarda D vitamini düzeyleri ile diyabetes mellitusun mikrovasküler komplikasyonları ve CRP düzeyi arasındaki ilişki.Hem diyabetes mellitus hem de D vitamini eksikliği dünya genelinde oldukça sık izlenmektedir. İlave olarak D vitamini, sahip olduğu pleiotropik aktiviteler ile potansiyel bir diyabet ve diyabetik komplikasyon risk azaltıcısı olarak dikkat çekmiştir. Bu kesitsel ve tanımlayıcı çalışma, tip 2 diyabetes mellituslu hastalarda D vitamini düzeyleri ile diyabetes mellitusun mikrovasküler komplikasyonları ve CRP düzeyi arasındaki olası ilişkileri ortaya çıkarmayı hedefledi. Çalışmaya, 26 sağlıklı kontrol (Kontrol), 26 diyabet olgusu (DM) ve 26 mikrovasküler komplikasyonu olan diyabet olgusu (DM/Komp) olmak üzere, toplamda 78 birey dahil edildi. Diyabetik mikrovasküler komplikasyonlar için (nöropati, retinopati ve nefropati) dikkatli bir klinik ve laboratuar inceleme yapıldı ve total 25-hidroksi-vitamin D ve CRP düzeyleri ölçüldü. Kontrol, DM ve DM/Komp grupları önemli demografik özelliklerine (yaş ve cinsiyet) göre benzerdiler. D vitamini düzeyleri, DM/Komp grubunda (35.317.9 g/L), Kontrol grubuna (40.627.7 g/L) ve DM grubuna (41.523.4 g/L) oranla düşüktü. Aynı zamanda, mikrovasküler komplikasyon sayısı arttıkça, D vitamini düzeyi düşüş göstermekteydi (sadece 1 komplikasyonu olan DM/Komp grubunda D vitamini düzeyi 40.118.4 g/L iken, 2 ya da 3 komplikasyonu olan DM/Komp grubunda D vitamini düzeyi 27.714.9 g/L idi). Grupların CRP düzeyleri dikkate alındığında, en yüksek değerlerin DM/Komp grubunda (3.44.0 mg/L) gözlendiği belirlenirken, DM grubu değerleri Kontrol grubu değerlerinden yüksekti (sırasıyla 2.93.4 mg/L ve 2.01.6 mg/L). Son, ancak önemli bir diğer bulgu da, CRP düzeyleri ile hem VKİ (r = 0.42, p = 0.000) hem de karın çevresi ölçümü (r = 0.40, p = 0.000) arasındaki pozitif bağıntı idi. D vitamini düzeyleri mikrovasküler komplikasyonları olan diyabetik hastalarda düşüktür ve mikrovasküler komplikasyon sayısı arttıkça D vitamini düzeyleri daha da düşüş göstermektedir. Diyabetik mikrovasküler komplikasyonlar ile D vitamini eksikliği arasında nedensel bir ilişki gösterebilmek için, çok dikkatli tasarlanarak gerçekleştirilmiş çalışmalara ihtiyaç vardır.Anahtar kelimeler: CRP, D vitamini, diyabetes mellitus, mikrovasküler komplikasyonlar. The relationship between vitamin D levels and microvascular complications of diabetes mellitus and CRP levels in patients with type 2 diabetes mellitus.Both diabetes mellitus and vitamin D deficiency are highly prevalent worldwide. Additionally, with its pleiotropic activities, vitamin D has drawn attention as a potential diabetes and diabetic complications risk modifier. This cross-sectional descriptive study aimed to document any relationships between vitamin D levels and microvascular complications of diabetes mellitus and CRP levels in patients with type 2 diabetes mellitus. A total of 78 individuals, namely, 26 healthy controls (Control), 26 diabetes patients (DM), and 26 diabetic patients with microvascular complications (DM/Comp) were recruited. A careful clinical and laboratory investigation for diabetic microvascular complications (neuropathy, retinopathy, and nephropathy) was performed and total 25-hydroxy-vitamin D and CRP levels were measured. Control, DM, and DM/Comp groups were similar with respect to their main demographic (age and gender) properties. Vitamin D levels were lower in DM/Comp (35.317.9 g/L) with respect to Control (40.627.7 g/L) and DM (41.523.4 g/L). Also, as the count of the microvascular complications increased, the vitamin D level decreased (vitamin D level in DM/Comp with only 1 microvascular complication was 40.118.4 g/L while vitamin D level in DM/Comp with 2 or 3 microvascular complications was 27.714.9 g/L). With respect to CRP levels of the groups, it was documented that the highest values were observed in DM/Comp (3.44.0 mg/L) while the values in DM were higher than the values in Control (2.93.4 mg/L and 2.01.6 mg/L respectively). A final, albeit an important finding was the positive correlation between the CRP values and both the BMI (r = 0.42, p = 0.000) and the abdominal girth (r = 0.40, p = 0.000). Vitamin D levels are decreased in diabetic patients with microvascular complications and as the count of these complications increase the vitamin D levels further decrease. Meticulously designed and performed studies are needed to document a causal relationship between vitamin D deficiency and diabetic microvascular complications.Keywords: CRP, diabetes mellitus, microvascular complications, vitamin D.
Collections