Impact of enzymes supplementation on performance of broiler chickens fed in diets containing corn and wheat
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, Süleymaniye Üniversitesi, Tarım bilimleri Fakültesi hayvan bilimi bölümünün kanatlı yetiştirme çiftliğinde, broyler tavuklarının mısır ve buğdaya dayalı rasyonlarına enzim ilavesinin performansa etkisini araştırmak için yürütülmüştür. Kanatlılar besin maddelerini sindirmek için doğal olarak enzim sentezlerler. Bununla birlikte kanatlılar selülozu sindirecek enzimlere sahip değildir ve tükrük bezleri tarafından salgılanan enzimlerle nişastanın yüksek oranda sindirimi sınırlıdır. Bu yüzden, Sindirime yardımcı olmak için rasyonlara enzim (α- Amylase ve Xylanase) ilavesine ihtiyaç duyarız. Mısır ve buğdaya dayalı rasyonlara farklı seviyelerde enzim ilavesinin etkisi incelenmiştir. Mısır ve buğday içeren rasyonlara enzim ilavesi broyler tavuklarında canlı ağırlık, ağırlık kazancı, yemden yararlanma ve karkas ağırlığını önemli (p<0.05) olarak artırmıştır. Bu çalışmada yer alan özellikler için en iyi sonuç, % 0.04 (T3, T6 ve T9) enzim içeren rasyonlarda kaydedilmiştir. Deneme, bir yaşında 378 adet broiler Ross 308 civcivleri kullanılarak, 7 mart-17 Nisan 2017 tarihleri arasında yürütülmüştür. Civcivler, 3 tekerrürlü 9 muamele grubuna ayrılmıştır. Her gurupta 14 civcic, her muamele grubunda toplam 42 civciv olacak şekilde yerleştirilmiştir. This study conducted at the Poultry field of Animal Science Department, Faculty of Agricultural Sciences, University of Sulaimany to investigate the Impact of Enzymes Supplementation on Performance of Broiler Chickens Fed on Diets Containing Corn and Wheat. Bird naturally output enzymes for digesting nutrients. However, bird does not have enzymes to moulder fiber perfectly and that enzymes secretion by salivary glands is very limited, especially to digesting high ratio of starch. So we need to add enzymes (α- Amylase and Xylanase) in the feed to aid digestion. The influence of enzyme supplementation on performance and digestibility in broiler chicks was examined for the diet containing corn and wheat with different levels of enzyme, While the diet containing corn and wheat, And adding enzymes to the diet of broiler chickens resulted Significant (P≤0.05) increases in live body weight, weight gain, feed conversion and carcass weight, The best results for the traits included in this study were recorded by supplementing diet of broiler chickens with enzymes at the level of 0.04 % (T3, T6, and T9). The experiment was conducted during the period from March 7th, 2017 to April 17th, 2017 by using 378 Ross 308 broiler chicks, one-day-old. Chicks were allocated to nine treatments of three replicates per group; each group constitutes 14 chicks, 42 chicks pertreatment group.
Collections