Bitki gelişimini teşvik edici bakterilerin tuz stresi koşullarında buğday(triticum aestivum l.) gelişimi üzerine etkisinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma 2016 yılında Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Laboratuvarlarında yürütülmüştür. Çalışmada; Ceyhan, 99 ekmeklik buğday çeşidi kullanılmıştır. TV14B Stenotrophpmonas maltophilia P, TV119E Bacillus sp. P, TV83D Bacillus atrophaeus N, TV54A Cellulomonas turbata N, TV113C Kluyvera cryocrescens NP, TV83D B. atrophaeus + TV119E Bacillus sp.NP bakteri suşlarının tuz stresi altında Ceyhan 99 ekmeklik buğday çeşidinin gelişimi üzerine olan etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Yapılan testlerle çimlenme hızı (%), çimlenme oranı (%), bitki boyu (cm), kök uzunluğu (cm), bitki yaş ağırlığı (g), bitki kuru ağırlığı (g), toprakta azot miktarı(%) ve toprakta fosfor miktarı (%) belirlenmiştir. Deneme, her saksıda 10 bitki olacak şekilde tesadüf blokların bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür.TV14B S. maltophilia P bakterisinin farklı tuz konsantrasyonlarında bitki gelişim parametrelerinde olumlu etkiler yaptığı sonucuna varılmıştır. TV119E Bacillus sp. P bakterisinin 100 mM tuz konsantrasyonunda bitki boyu, topraktaki fosfor ve kuru ağırlık parametrelerinde artış sağladığı gözlemlenmiştir. TV83D B. atrophaeus N bakterisinin 125 mM tuz konsantrasyonunda bakteri uygulamasının kontrol uygulamasına göre kök uzunluğunda, topraktaki fosfor miktarında ve topraktaki azot miktarında artış sağladığı gözlemlenmiştir. TV54A C. turbata N, TV113C K. Cryocrescens NP ve TV83D B. atrophaeus + TV119E Bacillus sp. NP bakteri uygulamalarının farklı tuz konsantrasyonları altında topraktaki fosfor miktarında artış sağlarken aynı zamanda topraktaki azot miktarında da artış gözlemlenmiştir. Sonuç olarak bu bakteri uygulamalarının tuz stresinin dezavantajlarını hafifleteceği düşünülmektedir. Ancak yine de tarla koşullarında ve farklı lokasyonlarda çok sayıda deneme yapılması gerekmektedir This study was conducted in Siirt University Faculty of Agriculture, Department of Field Crops Laboratories in 2016. Ceyhan 99 bread wheat cultivar was used in the study. It was aimed to determine the effect of TV14B Stenotrophpmonas maltophilia P, TV119E Bacillus sp. P, TV83D Bacillus atrophaeus N, TV54A Cellulomonas turbata N, TV113C Kluyvera cryocrescens NP, TV83D B. atrophaeus +119E TV119E Bacillus sp.NP bacterial strains on the development of Ceyhan 99 bread wheat cultivar under salt stress. The germination speed (%), germination rate (%), plant height (cm), root length (cm), plant weight (g), plant dry weight (g), and nitrogen and phosphorus amounts in soil (%) were determined. The experiment was carried out in three replicates according to the split parcel trial design of random blocks with 10 plants per pot.According to results, maximum plant height was on control (27.7 cm), maximum root length was on TV14B S. maltophilia application (28.3 cm), and best germination speed was on TV54A C. turbata application. There was no difference for germination rates between applications. Largest plant weight was 0.385 gram on TV14B S. maltophilia a phosphate solving bacteria application, and largest plant dry weight was 0.041 gram on 75 mM salt application. When the amount of nitrogen and phosphorus in the soil was examined; while application of TV83D B. atrophaeus + TV119E Bacillus sp. gave best results for nitrogen, application of TV14B S. maltophilia a bacteria gave best result for phosphorus.
Collections