Bölgemizde yayılışı bulunan Salvia hasankeyfensis Dirmenci, Celep & Ö. Güner, Stachys mardinensis (Post) R.R. Mill, Ferulago bernardii Tomk. & Pimenov ve Hymenocrater bituminosus Fisch. & C.A.Mey. bitkilerinin antioksidan özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Salvia hasankeyfensis, Ferulago bernardii, Stachys mardinensis, Hymeocrater bituminous bitkilerinin in-vitro ortamda etanol-su ekstralarının antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri tayin edilmiştir. Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde endemik olarak yetişen bu 4 bitkinin yaprak kısımları kullanılmıştır. Bitkilerin antioksidan özellikleri, toplam fenol bileşim tayini, toplam flavonoid bileşiminin tayini, FRAP aktivitesi, serbest radikal (DPPH) giderme aktivitesi gibi farklı antioksidan testler kullanılarak belirlendi. Elde edilen sonuçlar tablo ve grafikler haline getirilerek karşılaştırıldı. Daha sonra bu bitkilerle Agar Disk Difüzyon Metodu ile antibakteriyel çalışma yapıldı. Her bir bitki özütünden 0,1mg/ml, 1,2mg/ml, 5mg/ml, 10mg/ml, 20mg/ml alınıp, bakteri ile inoküle edilmiş petri kaplarına yerleştirilerek, inkübasyon sonucunda oluşan inhibisyon zonu mm cinsinden ölçülmüştür.Sonuç olarak antioksidan tayininde, Stachys Mardinensis bitkisi ethanol bazında en iyi aktiviteyi gösterirken, genel bazda Salvia Hasankeyfense bitkisi olduğu belirlenmiştir. En düşük antioksidan etkiyi gösteren ise Hymenocrater Bituminous bitkisi olmuştur. DPPH'ın en yüksek görüldüğü, alkol ektraklarının su ektraklarına göre daha iyi aktivite gösterdiği, bu da alkolün daha fazla maddeyi bünyesine alabildiğinden kaynaklanmış olabileceğini gösteriyor. Antioxidant and antimicrobial activities of ethanol-water extracts of Salvia hasankeyfensis, Ferulago bernardii, Stachys mardinensis, Hymeocrater bituminous plants were determined in vitro. Leaf sections of these 4 plants, which are endemic in the East and Southeast Region, have been used. Antioxidant properties of bikes; The total phenol composition was determined using different antioxidant assays such as determination of total flavonoid composition, FRAP activity, free radical (DPPH) removal activity. The obtained results were compared with tables and graphs. Antibacterial study was performed with Agar Disk Diffusion Method. 0.1mg/ml of each plant extract, 1.2mg/ml, 5mg/ml, 10mg/ml, 20mg/ml were taken and placed in the inoculated petri dishes with bacteria. As a result, in the determination of antioxidant, Stachys Mardinensis plant showed the best activity on ethanol basis and it was determined that Salvia Hasankeyfense plant was on general basis. Hymenocrater Bituminous has the lowest antioxidant effect. DPPH shows the highest activity, alcohol extracts show better activity than water extracts, which may be due to the fact that alcohol can contain more substances.
Collections