Çok yıllık bazı baklagil ve buğdaygil yem bitkilerinin siirt sulu şartlarında verim ve verim unsurlarının belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma; Siirt ekolojik koşullarında çok yıllık bazı buğdaygil ve baklagil yem bitkilerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi amacıyla 2018-2019 yetiştirme döneminde yürütülmüştür. Çalışmada, 7 çeşit baklagil ile 7 çeşit buğdaygil yem bitkileri materyal olarak kullanılmıştır. Tarla denemesi, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada baklagil ve buğdaygillerin bitki boyu (cm), yeşil ve kuru ot verimleri (kg/da), asitte çözünmeyen lif oranı (ADF), Nötr çözünmeyen lif oranı (NDF), ham protein oranı (HPO) sindirilebilir kuru madde oranı (SKM), kuru madde tüketimi (KMT) ve nispi yem değeri (NYD) tespit edilmiştir. Araştırma sonucuna göre; baklagil yem bitkilerinin bitki boyu 56.33-85 cm, yeşil ot verimi 4962.22-10962.22 (kg/da), kuru ot verimi 1323.16-2446.07, ADF oranı % 29.66-40.31, NDF oranı % 42.51-55.32 HPO % 16.44-21.56, SKM oranı % 54.49-66.10, KMT oranı % 2.17-2.8 ve NYD 97.27-145.18 arasında değişirken; buğdaygil yem bitkilerinde ise bitki boyu 15-115 cm, yeşil ot verimi 498.89-5004.44 (kg/da), kuru ot verimi 169.47-1332.54 (kg/da), ADF oranı % 30.68-40.02, NDF oranı % 56.94-68.16, HPO % 8.97-13.01, SKM oranı % 57.72-64.99, KMT oranı % 1.76-2.24 ve NYD 78.89-108.48 arasında değişmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler değerlendirildiğinde; verim ve kalite bakımından üçgül çeşitlerinin diğer çeşitlere göre daha üstün olduğu sonucuna varılmıştır. This study was carried out in 2018-2019 growing period in order to determination of yield and yield components of some perennial forage and legume forage plants in Siirt ecological conditions. In the experiment, 7 types of legumes and 7 types of forage crops were used as material. The research was carried out with 3 replications according to randomized block design.Plant height, Green and dry yields, acid insoluble fiber ratio (ADF), neutral insoluble fiber ratio (NDF), crude protein content were, digestible dry substance (SKM), dry substance consumption (KMT) and relative feed value(NYD), investigated. According to the results of the research; plant height of legume fodder plants 56.33-85 cm, green grass yield was 4962.22-10962.22 (kg / da), dry grass yield 1323.16-2446.07 (kg / da), the ADF rate was 29.66-40.31 %, the NDF rate was 42.51-55.33 %, 18 crude protein content ranged between 16.44-21.56 % , the SKM rate was 54.49-66.10 % , KMT rate showed an alteration between 2.17-2.82 % , the NYD rate was 97.27-145. Plant height in forage grasses 15-115 cm, green grass yield was 498.89-5004.44 (kg / da), dry grass yield 169.47-1332.54 (kg / da), the ADF rate was 30.68-40.02 %, the NDF rate was 56.94-68.16 %, crude protein content ranged between 8.97-13.01 % , the SKM rate was 57.72-64.99 % , KMT rate showed an alteration between 1.76-2.24 %, the NYD rate was 78.89-108.48. When the data obtained from the research are evaluated; It is concluded that clover varieties in terms of yield and quality.
Collections