FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: Recent submissions
Now showing items 141-160 of 236
-
Siirt ekolojik koşullarında nergis (Narcissus sp.) bitkisinin gelişimi ve besin elementi içeriği üzerine vermikompost ve vermisoil dozlarının etkileri
(SİİRT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma Siirt ekolojik koşullarında, Narcissus 'Royal connection' bitkisinin gelişimi ve besin elementi içeriği üzerine katı (vermikompost) ve sıvı solucan gübre (vermisoil) dozlarının etkilerini incelemek ... -
Bitki gelişimini teşvik edici bakteri (PGPB)ve tavuk gübresi uygulamalarının ekmeklik buğdayda verim ve verim öğeleri üzerine etkisinin belirlenmesi
(SİİRT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-03)Bu çalışma 2018-2019 yılları içerisinde Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Laboratuvarları ve deneme arazisinde, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü ve 45 parsel olacak şekilde ... -
Pamukta bazı fizyolojik parametreler ile verim ve lif kalite özelliklerinin su stresi koşullarında değerlendirilmesi
(SİİRT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-03)Bu çalışma pamukta su stresinin üç farklı pamuk çeşidinde verim, verim bileşenleri, bazı fizyolojik parametreler ile lif kalite özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür Çalışma, GAP Uluslararası Tarımsal ... -
Elektriksel plazma yöntemiyle suyun elektrolizi
(SİİRT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-24)Günümüzde enerji kaynaklarına duyulan ihtiyacın sürekli artmasıyla birlikte alternatif bir enerji olan hidrojen enerjisine olan ihtiyaç da her geçen gün daha da artmaktadır. Hidrojen gazı üretiminde en çok kullanılan ... -
Konçlama işleminde bazı fiziksel özelliklerin değişim kinetiğinin farklı çikolata çeşitleri için belirlenmesi
(SİİRT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-29)Bu tez çalışmasında ball-mill tekniği kullanılarak hazırlanan farklı çikolata çeşitlerinde, bazı fiziksel özelliklerin, partikül büyüklüğü, akış özellikleri (yield stress ve viskozite), proses süresine bağlı olarak ... -
Sakaroz partikül boyutunun, sütlü çikolata ve kokolinde tekstür, su aktivitesi ve duyusal özellikler üzerindeki etkisinin incelenmesi
(SİİRT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-26)Bu çalışmada ball mill tekniği ile şeker partikül büyüklüğünün farklı oranlarda kullanımının çikolatanın bazı fiziksel (tekstür, partikül boyutu, renk), kimyasal (su aktivitesi, nem) ve duyusal özellikleri üzerindeki etkisi ... -
Pamukta (Gossypium hirsutum L.) bitki sıklığının verim,lif kalite kriterleri ve fizyolojik parametrelere etkisi
(SİİRT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-03)Bu çalışma pamukta bitki sıklığının verim, verim bileşenleri, lif kalite kriterleri ve bazı fizyolojik parametrelere etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri ... -
Sürülebilir sütlü ve bitter kakaolu fındıklı krema üretiminde şeker yerine melasın (toz) kullanımının araştırılması
(SİİRT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-07-13)Sürülebilir kakaolu fındıklı kremaları ülkemizde ve dünyada her yaş grubundan tüketicinin sıklıkla tükettiği bir ürün grubudur. Fakat tüketicilerin ilgisi her geçen yıl daha düşük kalorili, daha besleyici veya fonksiyonel ... -
Gerçekçi matematik eğitiminin 6.sınıf öğrencilerinin geometrik cisimler konusundaki öğrenme ürünlerine etkisi
(SİİRT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-27)Bu araştırmada, Gerçekçi Matematik Eğitimi'nin 6. sınıf öğrencilerinin geometrik cisimler konusundaki öğrenme ürünlerine etkisini incelemek amacıyla nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma yöntem ... -
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ PAMUKLARININ LİF KALİTE ÖZELLİKLERİNDEKİ DEĞİŞİM SINIRLARININ BELİRLENMESİ
(SİİRT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-03-21)Daha sonra doldurulacaktır. -
Bazı börülce (Vigna unguiculata L. Walp) genotiplerinin Siirt koşullarına adaptasyonunun belirlenmesi
(SİİRT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-03-15)daha sonra doldurulacak -
Gaziantep ili Oğuzeli ilçesi sütsığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri
(SİİRT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-22)Bu araştırma Oğuzeli ilçesi süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özelliklerinin incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla ilçede Turkvet sistemine kayıtlı bulunan 92 mahalleden Oğuzeli ilçesini temsil edecek 52 mahallede ... -
Geleneksel yöntemlerle zivzik narından sirke üretimi ve elde edilen sirkenin kalite parametrelerinin araştırılması
(SİİRT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-24)Bu tez çalışmasında Siirt ilinin Şirvan ilçesinde yetiştirilen Zivzik narından geleneksel yöntemle sirke üretilmiştir. Üretilen Zivzik nar sirkesinin ve ticari nar sirkesinin kalite parametreleri tespit edilerek kıyaslanmıştır. ... -
Etkinlik temelli öğretimin ortaokul 7. sınıflarda rasyonel sayılarla işlemler konusunda öğrenme ürünlerine etkisi
(SİİRT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-10)Bu araştırmanın amacı ortaokul 7.sınıf matematik dersinde etkinlik temelli öğretimin geleneksel öğretim yöntemine kıyasla öğrencilerin akademik başarısına, matematik dersine yönelik tutumlarına ve kalıcılığa etkisini ... -
Bal kabağı ve zivzik nar kabuğu unu ile zenginleştirilmiş hazır tarhana çorbası üretimi
(SİİRT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-24)Bu çalışmada bal kabağı ve nar kabuğu unlarının tarhana çorbasının fizikokimyasal, anitoksidan ve duyusal parametreleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla dondurarak kurutma metodu ile bal kabağı unu elde edilmiş ... -
Kavun (Cucumis melo L.) bitkisinde kuraklık ile ilişkili bazı hareketli genetik elementlerin (transpozon) ve fizyo-biyokimyasal parametrelerin incelenmesi
(SİİRT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-20)Biyotik ve abiyotik stres koşulları birçok bitkide önemli ürün kayıplarına sebep olmakta, insan ve hayvan beslenmesine olumsuz yönde etki etmektedir. Abiyotik stres koşullarından en çok bilinenlerinden birisi kuraklıktır. ... -
İşbirlikli öğrenmenin ortaokul 8.sinif öğrencilerinin üçgenler konusundaki akademik başarilari ve görsel matematik okuryazarliği öz yeterlik algilari
(SİİRT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-10)Bu araştırmada, işbirlikli öğrenmenin ortaokul öğrencilerinin üçgenler konusundaki akademik başarıları ile GMOÖA üzerindeki etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel bir ... -
Çöl tozlarının yüksek gerilim havai hat iletkenleri arasında gerçekleşen elektriksel kayıplar üzerindeki etkisinin deneysel olarak incelenmesi
(SİİRT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-08-08)Gelişen teknolojinin ana besleme kaynağını oluşturan ve iletim, dağıtım, kullanım kolaylığı gibi avantajları ile öne çıkan elektrik enerjisine olan ihtiyaç, her geçen gün daha da artmaktadır. Mevcut üretim kaynaklarının ... -
Effects of salicylic acid application on cold tolerance and gene expression in pepper (Capsicum annuum L.) seedling
(SİİRT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-28)Bu proje, salisilik asidin düşük sıcaklık (0 C0) koşullarında yetiştirilen biber fidelerinin gelişimine katkısını araştırmak amacıyla geliştirilmiştir. Araştırma, Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ... -
Siirt yöresinde doğal olarak yetişen Cynara syriaca B. tipleriile Cynara scolymus L. türü enginarlarında etken madde tespiti
(SİİRT ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-03-22)Bu proje, festivallere adını vermiş olan kadim ve ilginç bir sebze olan enginar bitkisinde etken madde içeriklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Özellikle sağlık açısından insanoğlunun çok önem verdiği bir sebze ...