Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)`nda farklı yemleme yoğunluklarının büyüme performansına ve mide hacmine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, başlangıç ağırlığı ortalama 76,16±0,41 g olan gökkuşağı alabalıklarına vücut ağırlıklarının %0,5 (I. grup), %2 (II. grup) ve %6? sı (III. grup) oranında yem verilmiş, farklı yemleme oranlarının büyüme, mide hacmi ve et verim özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Deneme 3x2 faktöriyel düzenleme tam şansa bağlı plana göre yürütülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre;Deneme sonunda grupların ortalama canlı ağırlıkları sırasıyla 128,86±34,21 g, 236,05±89,32 g ve 238,91±86,67 g olarak belirlenmiştir. İstatistik analiz sonuçlarına göre I. ile II. grup ve I. ile III. grup arasındaki farklar önemli (p<0,05), II. ile III. grup arasındaki fark ise önemsiz çıkmıştır. Yem değerlendirme I., II. ve III. gruplarda sırasıyla 0,80±0,35, 1,59±0,82 ve 3,17±1,49 olarak, kondisyon faktörü değerleri ise sırasıyla 1,24, 1,43, ve 1,45 olarak bulunmuştur. Çalışma sonuçlarına göre, cıva ile ölçülen mide hacmi sırasıyla 7,72±2,16 cc, 14,61±3,74 cc ve 16,01±5,64 cc olarak belirlenmiştir. En iyi mide hacmi III. grupta ortaya çıkmıştır. Mide hacminin gruplar arasındaki istatistiki analiz sonuçlarına göre I. ile III. grup ve I. ile II. grup arasındaki fark önemli (p<0,05), II. ile III. grup arasındaki fark ise önemsiz çıkmıştır.Deneme sonunda yapılan balık kesim işlemi sonuçlarından faydalanılarak hepatosomatik indeks, viserosomatik indeks ve karkas ağırlığı değerleri tespit edilmiştir. Balık etinin verim özellikleri analizlerinden elde edilen sonuçların farklı yem oranları bakımından; hepatosomatik indeks ve karkas ağırlığı önemsiz, viserosomatik indeks değerleri ise istatistiki olarak önemli bulunmuştur (p<0,05). Balıklar üzerinde yapılan kimyasal analiz sonuçları dikkate alınarak; balık etindeki ham protein, ham yağ oranları belirlenmiştir. Protein analizinde I. ile III. grup ve I. ile II. grup arasındaki farklılığın önemli olduğu (p<0,05) fakat II. ile III. grup arasındaki farklılığın önemli olmadığı tespit edilmiştir. Ham yağ değerlendirildiğinde I. İle III. grup arasındaki farkın önemli (p<0,05), II. ile III. grup ve I. ile II. grup arasındaki farkın önemsiz olduğu görülmüştür. In this study, rainbow trout with a mean weight of 76.16 ± 0.41 g were fed 0.5% (I. group) and 2% (II. group) of the body weight and 6% (III. group), respectively to investigate the effects of different feeding rates on growth and meat composition. The experiment was conducted as a completely randomized design (3x2), with two treatments and four replicate tanks. At the end of the experiment;Final average weights of groups have been established as 128.86±34.21 g, 236.05±89.32 g and 238.91±86.67 g respectively. The difference between the I. and II. group, and also the I. and III. group was found significant (p<0.05) while the difference between the II. and III. group insignificant according to the results of statistics analysis. Feed conversion rates have been found as 0.80±0.35, 1.59±0.82 and 3.17±1.49, condition factor values as 1.24, 1.43 and 1.45 respectively. According to the results of stomach volume measured by mercury of groups have been established as 7.72±2.16 cc, 14.61±3.74 cc and 16.01±5.64 cc respectively. The best stomach volume was III. group. The difference between the I. and III. group, and also the I. and II. group was found significant (p<0.05) while the difference between the II. and III. group insignificant according to the results of statistics analysis of stomach volume.At the end of the experiment, by making use the slaughter results doing on fish hepatosomatic indices, viscerosomatic indices and carcass weight of fish have been determined. According to the results of the analysis on the characteristics of meat composition, hepatosomatic indices and carcass weight was found statistically insignificant, while viscerosomatic indices were statistically significant (p<0.05).At the and end of the experiment, by making use of the results chemical analysis on the fish, the levels of crude protein and, crude fat fish meat have been established. Crude protein was found determined statistically insignificant as I. and III. group and I and II group, while the difference between the II. and III. group insignificant. The difference between the I. and III. group was found significant (p<0.05) while the difference between the II. and III. group and the I. and II. group insignificant according to the results of crude fat.
Collections