Kızılağaç yaprak böceği Agelastica alni L. (Coleoptera:Chrsomelidae)`nin besin tercihinde gıda-alelokimyasal ilişkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, geometrik analiz yöntemi kullanılarak polifaj bir tür olan Agelastica alni (L) larvalarının besin seçimi, gıda dengeleme mekanizması ve sekonder maddelerin larvaların gelişimleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Tercihsiz beslenme deneylerinde 13 farklı besin kullanılmıştır. Tercihsiz beslenme deneylerinde son evredeki larvalar kullanılmıştır. Larvalara proteini fazla olan [B (2P:K)], karbohidratı fazla olan [C (P:2K)] ve eşit miktarda protein ve karbohidrat içeren besinlere farklı oranlarda sekonder madde ilave edilerek hazırlanan besinler [(A, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M)] verilmiştir. Proteini ve karbohidratı eşit olan A besinine % 1, % 3 ve % 5 oranında gallik asit, % 0,125, % 0,25 ve % 0,5 oranında kinin ve % 1 gallik asit + % 0,5 kinin, % 1 gallik asit + % 0,125 kinin, % 5 gallik asit + % 0,125 kinin ve % 5 gallik asit + % 0,5 kinin eklenerek sekonder maddeli besinler hazırlanmıştır.Aşırı miktarda protein veya karbohidrat içeren besinlerle beslenen larvaların pup protein miktarlarının ve pup ağırlıklarının azaldığı belirlenmiştir. Elde edilen veriler, sekonder maddelerin larvaların toplam besin tüketimini etkilediğini göstermiştir. Sekonder maddeli besinlerde gallik asit miktarı arttıkça larvaların besin tüketimleri artarken, pup kuru ağırlığı, pup lipit miktarı ve pup protein miktarlarında düşüş görülmüştür. Kinin ihtiva eden sekonder maddeli besinlerde kinin konsantrasyonu arttıkça; larvaların besin tüketimleri, pup kuru ağırlığı, pup lipit miktarı ve pup protein miktarı düşüş göstermiştir.ANAHTAR KELİMELER: Agelastica alni, Besin seçimi, Geometrik analiz, Sekonder madde In this study, the food choice, the nutritional regulatory mechanism and the effects of secondary metabolits on the growth of the generalist caterpillars, Agelastica alni (L), were investigated using Geometric Framework. A no choice feeding experiment has been applied with a total of 13 food; 1 of which was the control food, 2 of which protein-biased and carbohiydrate biased foods, 6 of which were prepared by adding different concentrations of tannic acid (1, 3, 5 %) and quinine (0,125, 0,25, 0,5 %) to the control food, 3 food with 2 combinations prepared by adding different concetrations of gallic acid and quinine. Newly moulted final instar larvae were used in no-choice experiment. Accordind to results, the pupal weight and pupal protein rate decreased with intake of foods containing exess protein or carbohiydrate level. Secondary compounds could affect the total food consumption of larvae. While food consumption of larvae increased with gallic acid concentration on the food containing gallic acid; the pupal weight, pupal lipid rate and pupal protein content were decreased. Food consumption of larvae, pupal weight, pupal lipid rate and pupal protein content were decreased with quinine concentration on the food containing quinine. KEY WORDS: Agelastica alni, Food selection, Geometric analysis, secondary compound.
Collections